Zzp’er is vaker de baas

0
198

De zzp’er heeft drie keer zo vaak een leidinggevende rol bij de organisatie van zijn opdrachtgever of klant als de gemiddelde werknemer.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer in samenwerking met LRWA.

Terwijl bijna een op de zes zzp’ers (17%) manager is bij zijn opdrachtgever, is slechts een op de zeventien werkenden dat volgens het CBS. Bovendien staat een op de twee zzp’ers in contact met de managementlaag of zit hij er zelf in.

Innovatie door flexibele schil
De belangrijkste reden voor opdrachtgevers om een zzp’er in te huren, is omdat de kennis of expertise niet intern beschikbaar is (75%). De frisse blik (40%), interne beschikbaarheid (32%) en het verhogen van de flexibiliteit (31%) zijn ook belangrijke motieven om een zzp’er in te schakelen.

Uitdagend karakter
Dat de zzp’er serieus bezig is om een belangrijk(er) positie te verkrijgen, blijkt uit het feit dat hij klanttevredenheid hoog in het vaandel heeft. De zzp’er vindt zichzelf pas succesvol als zijn klanten tevreden zijn (83%), als hij gelukkig is (81%) en/of als hij financieel onafhankelijk is (62%). “Daarnaast is het motief om als zzp’er voor een opdrachtgever aan de slag te gaan steeds vaker dat het om een leuk en uitdagend project gaat. Een contract of salaris is niet langer het uitgangspunt en zaligmakend,” voorziet Ruoff – van Welzen.ZZP'er

 

Bron: ZZP Barometer, 27 oktober 2015