"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

ZZP-tarieven stijgen niet, ondanks aantrekkende economie

Freelancers hebben, afgaande op jaarlijks onderzoek door Hoofdkraan.nl, weinig reden voor optimisme.

Het gemiddelde zzp-tarief blijft ook in 2017 steken op €43,-, wat gelijk is aan het gemiddelde van vorig jaar. Opvallend is dat de social media specialist steeds minder verdient en dat de markt voor tekstschrijvers en vertalers opnieuw krapper is geworden. De freelance docent krijgt op zijn beurt nog minder per uur. Ander saillant detail: Groningen blijkt een stuk aantrekkelijker voor freelancers dan de Randstad.

Social Media specialist verdient steeds minder
Hoofdkraan.nl baseert haar cijfers op maar liefst 15.000 offertes die afgelopen jaar door freelancers op haar platform zijn uitgebracht. Vooral de Marketing & Communicatie-branche heeft het zwaar te verduren gehad dit jaar. Het gemiddelde uurtarief is met €3,- gezakt naar €43,- en met name de Social Media specialisten zien hun inkomsten dalen. Daar waar zij in 2014 nog gemiddeld €54,- kregen voor een uurtje werk is hier in 2017 nog maar €38,- van over.
Zie alle resultaten van het onderzoek

Bron: Hoofdkraan.nl, 15 augustus 2017

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.