ZZP-organisaties willen geen automatisch zzp-pensioen

Pensioenfondsen werken aan een experiment met automatisch pensioensparen voor zzp’ers. PZO en ZZP Nederland irriteren zich aan deze bemoeizucht.

0
145

Het FD publiceerde maandag een bericht over een experiment met een automatisch zzp-pensioen, een initiatief van verschillende pensioenfondsen.

FD: ‘Pensioenfondsen werken aan een experiment met automatisch pensioensparen voor zelfstandigen zonder personeel, zzp’ers. Bij automatisch pensioen moeten zzp’ers in een sector net als werknemers allemaal meedoen aan het bedrijfstakpensioenfonds. Ze kunnen via een ‘opt out’ wel weigeren. De fondsen zijn hierover in gesprek met ambtenaren van het ministerie van SZW die toestemming moet geven voor een proef. Dat blijkt uit een rondgang in de sector.’ Lees meer

PZO en ZZP Nederland noemen het bemoeizucht
Hoewel experimenten erg zinvol kunnen zijn, zijn ZZP-organisaties PZO en ZZP Nederland erg kritisch over het plan, zo melden ze in een persbericht.

“De zzp‘er kan door sommige fondsen als melkkoe gebruikt worden. Dat mag nooit de bedoeling zijn van zoiets. We zijn er niet om ouderwetse pensioenfondsen in leven te houden. Ook wordt hier door organisaties van werknemers en pensioenfondsen – en dus niet de zelfstandige ondernemers zelf – bepaald wat goed voor zzp’ers is. Dit gaat zo over de ruggen van zelfstandigen. Wij zijn deze bemoeienissen zat. Praat met ons is de boodschap”, aldus PZO en ZZP Nederland.

Momenteel proberen werkgevers- en werknemersorganisaties te komen tot een herziening van het pensioenstelsel. Vooral de vakbeweging hamert daarbij traditioneel op het verplichten van het pensioen voor zzp’ers. Dit terwijl zij zelf geen zzp’ers vertegenwoordigen. Ook wordt niet gekeken wat veel zzp’ers zelf al regelen voor hun pensioen. Zo blijkt uit onderzoeken dat zzp’ers bewuster bezig zijn met pensioen dan werknemers, maar ze doen dit veelal op een andere manier door te sparen of via een belegging in de eigen woning.

PZO en ZZP Nederland zijn niet tegen experimenten voor een betere pensioenvoorziening, maar wel dat dit gebeurt zonder de zzp-organisaties zelf te betrekken. Ook moet het in leven houden van sommige fondsen geen doel op zich zijn, vinden de woordvoerders van de zelfstandigenorganisaties.

Bron: FD.nl, persbericht ZZP-Nederland en PZO, 12 november 2018