De cruciale rol van de zp’er in disruptieve tijden

0
109

ABN AMRO maakte in samenwerking met Adapt Groep het rapport ‘De zp’er aan de macht – De cruciale rol van de zp’er in disruptieve tijden’.

Rapport De zp'er aan de macht, ABN AMRO en Adapt

Het rapport wordt dinsdagavond 5 november gepresenteerd in Zeist op het evenement ‘Arbeidsmarkt 2020-2025: talentschaarste en sustainability’. Het werd samengesteld op basis van een enquête onder 985 zelfstandige professionals (ZP’ers) in het hogere segment.

Kernpunten

  • In 2018 bedroegen de inkomsten van alle zzp’ers in Nederland 41,7 miljard euro. Daarmee is dit zogenoemde bruto zzp product (bzp) goed voor 5,7 procent van het bruto binnenlands product (bbp).
  • De zp’er, een hoogopgeleide zzp’er die vaak wordt ingehuurd als kenniswerker door opdrachtgevers met veelal 250 medewerkers of meer, is met haar specialistische kennis toenemend belangrijk in de schaarse markt.
  • 68 procent van de zp’ers vindt het werkgeversmerk (employer brand) belangrijker dan het bedrijfsmerk. Voor organisaties is het dus cruciaal om een boodschap te vinden (verankerd in de bedrijfscultuur) die aansluit bij de professionals die ze aan zich willen binden.

De instroom van millennials zal veel effect hebben. Deze jonge generatie kijkt op een fundamenteel andere manier aan tegen arbeid, organisaties en werk. Dit beïnvloedt de manier waarop organisaties zich positioneren en organiseren.

Ruimte maken voor sociale innovatie
Millennials kiezen niet alleen voor jonge en zeer wendbare bedrijven. Uit het onderzoek blijkt dat het werken bij een startup niet langer heilig is. Van de zp’er zegt 57 procent ‘lean’ organisaties en startups boven multinationals te kiezen. In 2018 was dit nog 59 procent en in 2016 zelfs 71 procent. Organisaties die inspelen op de specifieke behoeften van jongere generatie hebben een voorsprong. Uiteindelijk is sociale innovatie voor een organisatie minstens zo belangrijk als technische innovatie. Bedrijven zullen moeten inspelen op sociale disruptie en de eenzijdige blik op het behalen van winst bijstellen.

Bron: ABN AMRO en Adapt Groep, 5 november 2019

Zie ook
Wetsvoorstel minimumbeloning zelfstandigen en zelfstandigenverklaring – internetconsultatie
Han Mesters: naar zelfsturende organisaties
Han Mesters: zp’ers hebben het dna van de toekomst