Zzp-modelovereenkomsten te snel geïntroduceerd

0
347

Zzp’ers, opdrachtgevers en de Belastingdienst zijn niet klaar voor invoering van de Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) per 1 januari 2016.

Dat blijkt uit onderzoek van ZZP Barometer onder 1.088 zzp’ers in Nederland.

De invoering van deze nieuwe wet voorziet in de afschaffing van de VAR en de invoering van modelovereenkomsten, waarbij de Belastingdienst vooraf aan zal geven of er sprake is van loondienst tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. Een minderheid van de opdrachtgevers (39%) en de helft van de zzp’ers (50%) is slechts voldoende op de hoogte van de wet, en de Belastingdienst heeft pas in enkele gevallen (7%) ingestuurde modelovereenkomsten beoordeeld.

Steun aan zijden draad
Het wetsvoorstel dat op dinsdag 27 oktober wordt voorgelegd aan de Eerste Kamer, is tot stand gekomen in overleg met de zzp-belangenbehartigers FNV Zelfstandigen, PZO en ZZP Nederland.

Henk Wesselo, voorzitter van FNV Zelfstandigen, geeft aan dat staatssecretaris Wiebes wijzigingen zal moeten aanbrengen aan zijn huidige plan om deze steun te behouden: “Dit onderzoek bevestigt dat er behoefte is aan een heldere transitieperiode. De markt heeft tijd nodig om de werkwijze-met-VAR uit te faseren, en geleidelijk de nieuwe werkwijze te introduceren. In het eerste jaar zou de Belastingdienst vooral deze transitie moeten faciliteren. Dat vraagt om heldere voorbeeldovereenkomsten en goede communicatie. Daarnaast vraagt het ook een constructieve opstelling: geef partijen bij afwijkingen de gelegenheid om te herstellen, voordat je met naheffingen en boetes komt. Een goed transitieplan is voor ons voorwaarde om de invoering van de wet DBA te ondersteunen. Wij hopen dat we de staatssecretaris van dit belang hebben kunnen overtuigen,” aldus de zzp-voorman.

Bron: ZZP Barometer, 19 oktober 2015