‘ZZP modelovereenkomsten Belastingdienst niet compleet’

0
493

‘ZZP modelovereenkomsten Belastingdienst zijn niet compleet, een aantal juridische onderwerpen ontbreken, dat is verwarrend,’ zegt Menno Weij, in zijn blog voor SOLV advocaten.

Door de invoering van nieuwe Wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties (DBA) komt de VAR te vervallen per 1 mei 2016.

Hoe moet je als ZZP-er aantonen dat je geen verkapt medewerker bent? Om dat uit te sluiten, zijn ZZP-ers per 1 mei a.s. verplicht om gebruik te maken van een opdrachtovereenkomst, waaruit de onafhankelijkheid en zelfstandigheid blijkt.

Belastingdienst onvoldoende duidelijk
Op de site van Belastingdienst staan modelovereenkomsten.
Die lijken compleet, maar in deze modelovereenkomsten ontbreken vier juridische onderwerpen die standaard wel thuis horen bij een opdrachtovereenkomst:

– de aansprakelijkheidsbeperking
– het intellectueel eigendom
– de geheimhouding
– de opzegging door de opdrachtgever

Het wettelijke uitgangspunt is dat de opdrachtgever te allen tijde mag opzeggen. Als ZZP-er kun je goede argumenten hebben om hier contractueel van af te willen wijken. Menno Weij van SOLV advocaten adviseert ZZP’ers om hier en naar de andere punten goed te kijken. De site VraagHugo biedt tot 1 mei gratis hulp aan zzp’ers bij de invulling van opdrachtovereenkomsten, waarbij ook aandacht wordt gegeven aan bovenstaande elementen.

Bron: SOLV.nl en Emerce, 5 april 2016