ZP Facts – vierde editie

0
49

ZP facts heeft de vierde editie van het ZP facts rapport gepubliceerd.

Deze week is de vierde editie van ZP Facts, de monitor voor de markt van Zelfstandig Professionals (ZP’ers), uitgekomen. De Universiteit van Tilburg heeft de zorgvuldig opgebouwde data van HeadFirst over het derde kwartaal van 2015 wetenschappelijk geanalyseerd en de resultaten samengebracht in een rapport. Bekijk de resultaten in een animatie:

• In het derde kwartaal is de stijging van de ZP Index gestagneerd.
• Er is een afname van het aantal opdrachten t.o.v. kwartaal 2.
• Het tarief liet een lichte stijging zien van €0,09 per gewerkt uur t.o.v. het vorige kwartaal. De tarieven zijn echter nog niet op het niveau van vorig jaar.
• Professionals boven de leeftijd van 45 jaar werken gemiddeld 2 maanden langer op een opdracht dan professionals van 45 jaar of jonger.
• De ZP’er die fulltime werkt factureert gemiddeld 80% van zijn contractuele uren over het gehele jaar.
• Organisaties die Zelfstandig Professionals inhuren, bieden vaak contracten aan van 36 uur in plaats van 40 uur per week. Kostenbesparingen zijn hiervan in sommige gevallen de reden.

‘Opdrachtgever niet goedkoper uit bij 36-urig contract met ZP’er’
Voor opdrachtgevers maakt het weinig uit of ze Zelfstandig Professionals (ZP’ers) op basis van een 36-uurs contract of 40-uurs contract inhuren voor een opdracht. Dit komt doordat de ZP’er die een 36-urig contract heeft bijna 9% meer factureert dan zijn collega met een 40-urig contract. Dit blijkt uit onderzoek van ZP Facts o.b.v. 15.000 declaraties. Zie een rekenvoorbeeld op basis van een uurtarief van €85,-, waaruit blijkt dat op een 36-urig contract gemiddeld zelfs meer gefactureerd wordt, al is het verschil marginaal.

ZP Facts: rekenvoorbeeld declaratie 36-uurs contract vergeleken met 40-uurs contract

Download het rapport

Bron: ZP Facts, 22 oktober 2015