"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Zorg en welzijn oriëntatie cursus voor zij-instromers tijdelijk vergoed

Er zijn veel vacatures in Zorg en Welzijn. Daarom werken verschillende organisaties in de regio Amsterdam met elkaar samen om zij-instromers te laten kennis maken met een baan of opleiding in deze sector.

Ze hebben een oriëntatiecursus ingericht. Het regionaal Werkcentrum Amsterdam betaalt tijdelijk de kosten van 1800 euro voor die cursus. Zo kunnen gemotiveerde zij-instromers in 10 weken kennis maken met de verschillende kanten van zorg en welzijn.

Groot personeelstekort in de zorgsector
Volgens recente cijfers van Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de zorgsector – met 61.000 openstaande vacatures – momenteel een van de grootste personeelstekorten in Nederland.

Oriëntatie Zorg en Welzijn, regio AmsterdamOm dit probleem te bestrijden hebben 24 regionale zorginstellingen en 4 opleidingsinstituten in Amsterdam en omgeving de handen ineen geslagen. Samen hebben ze een tien weken durend oriëntatieprogramma gelanceerd.

Zij-instromers van 23 jaar en ouder
Dit programma richt zich op het omscholen van Amsterdamse zij-instromers van 23 jaar en ouder naar een baan in zorg of welzijn. Het regionaal Werkcentrum Amsterdam neemt tijdelijk de opleidingskosten van €1800 voor haar rekening.

Wie interesse heeft kan zich aanmelden via zorgenwelzijn.info

In 2031 tekort in de zorg: 157.800 werknemers
Volgens prognoses van het onderzoeksprogramma ‘Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn’ loopt het tekort in Nederland tot 2031 op naar 157.800 werknemers. Ook de uitval van eerstejaars studenten die een studie volgden in het zorg en welzijn domein is een factor die meespeelt in de stijgende tekorten.

Wie goed kiest vindt beter zijn plek, daarom is oriëntatie zinvol
De studenten vallen in het eerste jaar uit vanwege het kiezen van een specialisatie die niet goed bij hen past. In studiejaar 2020/’21 bedroeg de totale gemiddelde studie uitval van eerstejaars studenten zo’n 21 procent. In studiejaar 2020/’21 viel 18% van de eerstejaars MBO studenten uit en ook in het HBO was de uitval fors. In het jaar 2020/2021 lag het uitvalpercentage op 26 procent.

Helena Schuengel, projectleider van dit initiatief, geeft aan dat: “Het oriëntatieprogramma is bedoeld om zij-instromers kennis te laten maken met verschillende facetten, banen en vervolgopleidingen in het zorg en welzijnsdomein.

Zo proberen we uitval in vervolgopleidingen tegen te gaan, een bijdrage te leveren aan de tekorten in de zorg en gemotiveerde zij-instromers in 10 weken kennis te laten maken met de verschillende kanten van zorg en welzijn.

De zij-instromers kunnen hierdoor een gefundeerde keus maken voor een vervolgopleiding of een baan. Zo belanden de juiste mensen op de juiste plek,” zegt Schuengel.

Partners Zorg en Welzijn oriëntatieprogramma Amsterdam
Partners Zorg en Welzijn oriëntatieprogramma Amsterdam

Wanneer en waar? Ervaring in de zorg is geen vereiste
De oriëntatieprogramma’s starten op 13 september en 29 november 2022 en de cursuskosten van €1.800 worden tijdelijk vergoed door Regionaal Werkcentrum Amsterdam. Geïnteresseerden kunnen zich ook aanmelden voor de programma’s in 2023.

Werkervaring in de zorg is geen vereiste, wel zijn beroepservaring in een andere branche, een gemotiveerde houding en beheersing van de Nederlandse taal eisen om te kunnen starten.

Als de taal een probleem is
Voor anderstaligen wordt een apart programma met taalondersteuning aangeboden. De lessen vinden plaats in het Health Experience Center Slotervaart onder leiding van het ROC van Amsterdam. Het programma wordt uitgevoerd door Hogeschool Inholland/Inholland Academy, de Hogeschool van Amsterdam en het Nova College.

Voormalig student Daan stroomt door naar MBO opleiding
Daan (31), heeft deelgenomen aan het programma.
Daan zij-instromer Zorg en Welzijn
Hij heeft een uitgebreide inleiding met alle facetten van de gezondheidszorg gekregen, en door middel van ervaringsdeskundigen, gastsprekers en het praktijkgericht leren van medische procedures heeft hij een beter beeld gekregen van hoe het er in de zorgsector aan toe gaat. Hij koos al snel voor een carrière in de geestelijke gezondheidszorg en “deed vrijwilligerswerk op een psychiatrische afdeling in die periode”.

Uiteindelijk kwam Daan in contact met de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) inGeest via een Meet & Greet in het Health Experience Center Slotervaart.

In september begint hij met de interne GGZ inGeest mbo-4 verpleegkundige opleiding. “Had ik dit maar gevonden toen ik 19 was, ik heb lang in de horeca gewerkt, maar eigenlijk past dat niet bij mij,” aldus Daan.

Bron: Zorgenwelzijn.info, 24 augustus 2022

Redactie van Flexnieuws - interviews, artikelen, aankondigingen en persberichten.