Zondagdienst in academische ziekenhuizen vanwege staking

0
138

In zeven van de acht universitaire ziekenhuizen verviel op 28 september planbare zorg zoals operaties, scans en laboratoriumonderzoek. De spoedeisende hulp was wel beschikbaar. Alleen het personeel van RadboudUMC Nijmegen deed niet mee.

De academische zorgmedewerkers staakten voor minder werkdruk en meer salaris, iets dat al ruim vóór de corona op de wensenlijst stond. De niet-academische ziekenhuizen deden niet mee, omdat die onder een andere cao vallen.

FNV: ongezonde situaties
Bestuurder Elise Merlijn van FNV Zorg en Welzijn erkent dat het een ultiem middel is, maar is er zorgvuldig gekeken naar de veiligheid van patiënten. “Spoedeisende werkzaamheden, waaronder ingrijpen omdat er anders gevaar op schade aan de gezondheid van patiënten ontstaat, zullen altijd worden uitgevoerd. We snappen dat dit een verregaande actie is, maar we vinden ook dat de werkdruk waaronder medewerkers op de umc’s moeten werken tot ongezonde situaties leidt voor medewerkers en patiënten. Zolang de werkgever niet van plan is om de tanende arbeidsomstandigheden structureel te verbeteren, blijven wij strijdbaar.”

CNV: onacceptabel
Voor een overgrote meerderheid (85%) van de leden van vakbond CNV, is het eindbod van de NFU onacceptabel. De werkgeversorganisatie biedt de werknemers met lagere salarissen een loonsverhoging van 1%, plus een eenmalige uitkering van 750 euro. Volgens CNV compenseert dat niet eens de inflatie, en gaan de werknemers er daarmee de komende drie jaar in inkomen op achteruit. Middengroepen, waaronder verpleegkundigen, zouden een eenmalige uitkering van 3,5% van het brutojaarsalaris krijgen, en vanaf 1 augustus 2022 een structurele loonsverhoging van 3,5%.

NU’91 akkoord
Van de vakbonden LAD en FBZ volgt nog de uitslag van hun ledenraadpleging. Vakbond NU’91, die met name verpleegkundigen vertegenwoordigt, zette wel zijn handtekening onder de cao. Daarmee zouden de werkgevers de cao algemeen geldig kunnen laten verklaren. Maar meer dan 70.000 van de 80.000 academische zorgmedewerkers vallen in de groep die slechts 1% loonsverhoging zou krijgen.

Volgens de umc’s vormen de personeelskosten een grote kostenpost voor de ziekenhuizen, en zou verdere salarisverhoging afhankelijk zijn van extra geld uit Den Haag.

Bron: FNV, CNV en NU’91, 28 september 2021