1 aprilgrap – YoungCapital en sollicitatiestress

0
2273

Chill, 1 april
De video die YoungCapital afgelopen maandag lanceerde waarin ze kandidaten een alcoholische versnapering of jointje tegen de zenuwen aanbiedt, is onderdeel van een uitgebreide 1 aprilgrap. Hugo de Koning, oprichter van YoungCapital, over de grap: “We gaan tot het uiterste om deze zenuwen weg te nemen bij onze kandidaten, maar het inzetten van drank en drugs gaat zelfs ons te ver.”
Lees meer


De grap naar aanleiding van sollicitatiestress bij jongeren:
Wie vanaf 1 mei bij YoungCapital op sollicitatiegesprek komt, mag een alcoholische versnapering of jointje nemen om de zenuwen de baas te worden.

Het jongerenuitzendbureau hoopt met deze maatregel kandidaten meer op hun gemak te stellen, zodat ze beter uit de verf komen. “Als dit is wat de kandidaat wil, dan regelen we dat”, aldus Hugo de Koning, oprichter van YoungCapital.

De kandidaten die bij YoungCapital op sollicitatiegesprek komen, zijn vaak erg jong. Voor velen is dit zelfs hun eerste keer solliciteren. Hierdoor zijn ze vaak bloednerveus bij binnenkomst. “Jongeren leggen zichzelf vaak enorme druk op”, vertelt De Koning. “Ze zijn bang om zichzelf en anderen teleur te stellen en móéten van zichzelf presteren. Maar hierdoor klappen ze juist dicht.”

YoungCapital probeert kandidaten al jaren op hun gemak te stellen. Recruiters stellen zichzelf uitgebreid voor, met hobby’s en al, zodat de kandidaat ziet dat zij ook maar mensen zijn. “We doen echt onze uiterste best”, vertelt recruiter Joëlle Valk. “Toch blijven de zenuwen vaak parten spelen. Dat maakt het lastig om mensen écht te leren kennen.”

Favoriete ontspanmethode, sollicitanten 18-24 jaar, bron YoungCapital

Dit jaar werd een jongerenpanel ingeschakeld om mee te denken over de oplossing voor het zenuwenprobleem. Uit die brainstorm bleek dat de sollicitanten wel openstonden voor een borrel of een jointje. “Eerst waren we er niet zo happig op”, vertelt De Koning. “Je wilt toch geen mensen onder invloed laten solliciteren?” YoungCapital hield een poll onder de hele database van 2,7 miljoen kandidaten: ‘Wat helpt jou ontspannen bij een sollicitatiegesprek? Muziek luisteren, yoga-oefeningen, een joint of alcohol?’ Van de ruim 200.000 kandidaten die hun stem uitbrachten, koos een overweldigende meerderheid voor een alcoholische drank en de joint.

Een korte testperiode wees uit dat kandidaten inderdaad goed ontspannen, vooral na 0,3 mg marihuana. Valk: “Het verbaasde me hoe positief jongeren waren over ons idee. Ik was in het begin wat sceptisch, maar na een aantal testgesprekken ben ik overtuigd. De gesprekken gaan natuurlijker. Iemand is na één shotje natuurlijk niet meteen laveloos. Maar wel relaxed.”

Zodra YoungCapital de horecavergunning binnen heeft, gaat het project – genaamd One Shot – van start. Naar verwachting is dat op 1 mei. Vanaf dat moment kunnen kandidaten een shotje of jointje krijgen op vertoon van hun legitimatiebewijs. De Koning: “Wij gaan met onze tijd mee. Als kandidaat heb je maar one shot om een goede indruk te maken. Daar helpen we je graag bij.”

Bron: YoungCapital persbericht, 26 maart 2018

Zie ook: Hoe maak je indruk bij een sollicitatiegesprek?