YER – interview met Johan Overgaauw

0
3609

Interview met Johan Overgaauw, Algemeen Directeur YER Nederland

YER heeft in de afgelopen vijf jaar op eigen kracht een turnaround gemaakt van landelijk bureau voor werving & selectie naar een arbeidsbemiddelingsbureau voor hoger opgeleiden voor zowel vast als tijdelijk werk met veel toegevoegde waarde voor opdrachtgevers en kandidaten in met name de sectoren Technology, Public en Banking & Insurance.

YER.nl

YER biedt nu als kernactiviteit detachering voor hoger opgeleiden met persoonlijke aandacht en begeleiding voor kandidaten met een jaarsalaris vanaf €30.000. Daarboven biedt YER Werving & Selectie van hoog opgeleid personeel met een jaarsalaris vanaf €60.000, verzorgd door gespecialiseerde consultants met een sterk netwerk en grondige kennis van de arbeidsmarkt. YER detacheert momenteel 1.350 collega’s bij opdrachtgevers.

Johan Overgaauw is sinds 2006 actief in arbeidsbemiddeling. In december 2011 werd hij aangesteld bij YER. Voordien werkte hij bij Maandag, waar hij begon als consultant en doorgroeide tot commercieel directeur. Maandag heeft in die periode sterke groeicijfers laten zien. “Die ervaring en kennis hebben mij geholpen in het uitdagende business ontwikkelingstraject van YER.”

Uitdaging
“YER is opgericht in 1987 en is van origine een werving & selectiebureau,” vertelt Overgaauw. “Wij deden heel veel W&S-opdrachten voor grotere MKB- en corporate klanten voor met name functies met een salarisschaal tussen €40.000 en €80.000 per jaar. Onze database was uniek. De uitrol van social media zoals LinkedIn ondergroef ons businessmodel en maakte onze database ondergeschikt. Bovendien werden wij geraakt door de double dip, veroorzaakt door de bankencrisis. Veel van onze opdrachtgevers kwamen uit de banken- en verzekeringswereld, waardoor de vraag naar onze business in hoge mate afnam. Vanaf 2008 maakte YER enkele zware jaren door. Oprichter en eigenaar Jaap Kooijman besloot desalniettemin anticyclisch te investeren in goede consultants, zodat YER voorbereid was op het herstel van de vraag. De vraag bleef lang uit waardoor het noodzakelijk werd een flink gewijzigde strategie uit te zetten.”

Duurzame dienstverlening
Overgaauw: “Eind 2011 haalde Kooijman mij binnen bij YER om het nieuwe businessmodel gezamenlijk te ontwikkelen en zodanig vorm te geven dat het toekomstbestendig was. Wij zagen een aantal gebieden in de markt waar in toenemende mate schaarste van personeel ontstond. Het betrof hoog opgeleid en ervaren personeel voor Technology, Public en Banking & Insurance.
We beseften dat flexibele arbeid en detachering langdurig voorziet in de behoefte van bedrijven. De nieuwe economische realiteit dwingt veel organisaties tot het koesteren van hun flexibele schil. Detachering voorziet hierin. Wij nemen mensen in vaste dienst, zij staan dus bij ons op de payroll. De medewerkers worden door ons intensief gecoacht en aanvullend opgeleid, waardoor ze flexibel en toch veilig van project naar project kunnen gaan. Ze kunnen zich werkelijk ontwikkelen in hun vakgebied en als persoon groeien. Die nieuwe propositie maakt ons en onze veelgevraagde, schaarse kandidaten zeer waardevol voor opdrachtgevers.”

Investeren in mensen
“De turnaround die wij hebben gerealiseerd is ook een omkering van de focus op opdrachtgevers naar de focus op kandidaten. Voor ons staat centraal wat onze mensen nodig hebben om zich goed te kunnen ontwikkelen. Wat bieden wij kandidaten vanaf de start van hun loopbaan? Daar draait het om, want uiteindelijk vissen alle intermediairs in dezelfde vijver en bedienen ze allemaal min of meer dezelfde opdrachtgevers.

De verbindende rol in dit proces speelt de key accountmanager. Dat is de consultant, die namens YER optreedt, die de juiste kandidaten vindt, boeit, aan ons verbindt en begeleidt. Hij of zij onderhoudt ook contact met opdrachtgevers voor interessante projecten waar onze gekwalificeerde kandidaten toegevoegde waarde aan de klant leveren.

Wij investeren niet alleen in de ontwikkeling van onze gedetacheerde medewerkers die bij onze opdrachtgevers werken. Wij investeren ook in de mensen bij ons op kantoor, zodat ook zij hun capaciteiten ontplooien. Een goed salaris, goede arbeidsvoorwaarden en de juiste combinatie van interessante projecten is zeer aantrekkelijk voor de jonge generatie.
Daar hebben wij middels de YER Academy heel actief op ingezet in de laatste jaren.”

Competenties ontwikkelen
“Diversiteit in ons klantenportfolio is daarom essentieel. Wie de beste, inhoudelijk meest uitdagende projecten voor kandidaten aanbiedt, onderscheidt zich. Onze consultant kijkt als loopbaanbegeleider naar de carrière van de kandidaat om de volgende stap en het juiste project bij de opdrachtgever te kunnen bepalen en binnen te halen. Naast de professionele ontwikkeling van kandidaten, hebben wij ook oog voor de ontwikkeling van soft skills. Daartoe hebben wij coaches (o.a. psychologen) in dienst, die regelmatig met onze gedetacheerde medewerkers en onze interne krachten in gesprek gaan. ‘Waar sta je nu, waar wil je naar toe en welke belemmerende factoren zijn er? Wat helpt je? Hoe kan ik je coachen om je set van competenties beter tot uiting te laten komen?’

We zeggen dit niet alleen, we doen het. Dat wordt positief ervaren en het maakt ons aantrekkelijk voor (jonge) professionals en opdrachtgevers in de markt.”

Johan Overgaauw, YER
Johan Overgaauw, Algemeen Directeur YER

Samenwerking, het nieuwe spel in de markt
“Er is veel concurrentie in de markt. Tegelijk kan het belang van goede samenwerking met andere partijen in onze markt niet worden onderschat. Wij zien dit de afgelopen jaren onder andere in de opkomst van MSP-leveranciers. Managed Service Providers zijn gespecialiseerde dienstverlenende units bij grote uitzend- en HRM-organisaties die de centrale inhuurdesk van grote corporates beheren. Hoe schaarser en beter onze eigen kandidaten zijn, hoe soepeler de samenwerking met MSP-leveranciers verloopt, hoe beter nieuwe segmenten in de markt voor ons worden ontsloten. Dat is het nieuwe spel, de nieuwe manier van werken.”

Recruitment van jong talent
“De vraag naar technisch talent is nijpend. Binnen onze organisatie hebben wij een campus recruitment afdeling, gespecialiseerd in technology. Dit team is landelijk actief en zorgt dat wij al in het tweede leerjaar in contact komen met jongeren die een HTS of technische WO-opleiding volgen. Wij bieden hen interessante workshops, zodat YER bij hen top of mind is als zij de arbeidsmarkt betreden. Volgend jaar nemen wij minimaal 200 jonge technici aan die vanuit hun opleiding instromen in de arbeidsmarkt.”

YER internationaal
“In het verleden had YER meerdere vestigingen in het buitenland ten behoeve van werving & selectie van internationaal talent. De meeste vestigingen zijn niet meer nodig, omdat gesprekken online, onder meer met Skype, kunnen worden gevoerd. Onze propositie in de USA is echter zeer succesvol. We zijn daar aanwezig met diverse vestigingen en hebben een team van 25 mensen. Deze divisie bestaat inmiddels 10 jaar en werkt onder leiding van Frank Stein die medeaandeelhouder is van YER USA. Stein was tot 2007 zeer succesvol binnen YER Nederland. Er is geen inmenging in de bedrijfsvoering vanuit YER in Nederland.
YER USA richt zich voornamelijk op werving & selectie voor Amerikaanse bedrijven met Europese hoofdkantoren. Onze veelal Europese consultants voor werving & selectie begrijpen hun Europese collega’s, hebben inzicht in de cultuur. Dat ondersteunt de kracht van YER USA.”

Stijgende lijn in omzet
YER is flink gestegen op de lijst Fabulous 40 editie 2017, van de 40e naar de 23e positie. In 2017 verwacht YER een omzet van €100 miljoen te behalen in Nederland.

Uitblinken in het vak
“Vroeger wilde YER de grootste speler zijn. Nu kan ik met volle overtuiging zeggen dat wij de beste willen zijn in ons vakgebied,” besluit Overgaauw. “Met onze service, begeleiding en knowhow groeien en de eerste plek behalen, dat is ons doel. Dat betaalt zich uit.”

Meer informatie: YER.nl

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws