Yacht: groei in aantal vacatures Inkoop & Logistiek

0
382

logo Yacht27 maart 2012

Het eerste kwartaal van 2012 is goed van start gegaan voor vacatures op het gebied van Inkoop & Logistiek.

Van januari 2012 op februari 2012 groeide het aantal vacatures stevig met 19%. Daarmee lijkt het vakgebied na een lastig derde en vierde kwartaal in 2011 weer op de weg terug te zijn. Dit blijkt uit de analyse van Michel Verdoold van Yacht.

Michel Verdoold: “Overall was 2011 wel een goed jaar voor Logistiek en Inkoop professionals. Het aantal logistieke vacatures groeide aanzienlijk (+12%) ten opzichte van het jaar daarvoor. Ook vacatures voor inkoopprofessionals stegen met +8% goed door. Na de zomer liep het vacatureaanbod echter terug en we zagen dat het laatste kwartaal van 2011 het slechtste kwartaal was voor zowel logistiek als inkoop.”

“Op dit moment zitten we nog steeds onder het niveau van begin 2011. In het eerste kwartaal van 2012 waren er 20% minder logistieke vacatures en 13% minder inkoopvacatures. Met 19% groei van januari 2012 op februari 2012 lijkt het echter alsof we de weg terug omhoog hebben gevonden. Daarnaast blijft het natuurlijk een heel aantrekkelijk vakgebied voor professionals op het gebied van Inkoop & Logistiek, want er zijn in absolute aantallen veel vacatures, dat wil dus zeggen veel keuze en ruimte op de arbeidsmarkt.”

Managementfuncties trekken aan
Het aantal aanvragen voor managementfuncties zal naar verwachting de komende tijd wat sterker aantrekken dan de uitvoerende rollen. Michel Verdoold: “De logistiek engineer en logistiek planner deden het met name goed in 2011. Als het herstel van Logistiek en Inkoop doorzet, dan wordt 2012 vooral een goede tijd voor de managementrollen. In het 3e en 4e kwartaal van 2011 zagen we dat de daling van het aantal vacatures juist gevoeld werd in managementfuncties. De eerste tekenen zijn nu precies omgekeerd; managementfuncties lopen voorop in het aantrekken van het aantal vacatures.”

De overheidsmarkt voor logistiek en procurement is in 2011 flink gekrompen (-37%), waar het bedrijfsleven, onder aanvoering van de industrie, fors is gegroeid met 31%. Michel Verdoold: “Als we naar de markt kijken zien we op dit moment dat veel overheden aan de slag zijn met Europese Aanbestedingen. In de Industrie zien we met name supply chain management als drijvende factor.”

Bron: Yacht, 27 maart 2012