WWZ-gevolgen bij veel ondernemers onbekend

0
355

| Download Wet Werk en Zekerheid |


Bijna driekwart ondernemers is onbekend met de hoogte van de transitievergoeding, blijkt uit onderzoek van Tempo-Team onder 700 ondernemers.

Vanaf 1 juli wordt de tweede fase van de Wet Werk en Zekerheid van kracht. Het merendeel van de werkgevers (79%) denkt dat ontslag dan gemakkelijker wordt. 79% van de ondernemers weet niet wat de hoogte is van de transitievergoeding die werkgevers vanaf 1 juli moeten betalen aan ontslagen werknemers. Ook weet 68% niet wannéér een werknemer hier recht op heeft.

Tempo-Team deed onderzoek onder 700 ondernemers om te bepalen of zij op de hoogte zijn van de impact van de wijzigingen die per 1 juli ingaan: het ontslagrecht en de nieuwe regels ten aanzien van de ketenbepaling.

Onvoldoende kennis
Ruim 80% van de respondenten gaf aan te denken goed voorbereid te zijn op fase 2 van de invoering van de WWZ. Bij doorvragen bleek dit echter niet het geval te zijn. Het merendeel blijkt onvoldoende kennis te hebben. Over de ketenregeling is men beter geïnformeerd: 66% weet dat de nieuwe onderbrekingstermijn 6 maanden is en 60% weet dat een medewerker na 24 maanden recht heeft op een vast dienstverband. 71% denk echter dat het sneller of net zo lang duurt als vóór 1 juli.

Ontslag niet gemakkelijker vanaf 1 juli
Goedkoper wordt het misschien wel, dat denkt ook 83% van de respondenten, maar de strengere regels en administratieve verplichtingen kunnen dit voordeel teniet doen. Joost Heeroma, woordvoerder van Tempo-Team: “We kijken ervan op dat 79% van de ondernemers denkt dat ontslag vanaf 1 juli gemakkelijker wordt. Dit is door verplichte dossiervorming en aantoonbare herplaatsingsinspanningen vaak juist niet het geval. Het gaat daardoor ook zeker niet sneller, eerder langzamer.”

Praktische hulp voor ondernemers
Tempo-Team biedt daarom haar klanten vanaf vandaag het e-college over de WWZ aan. Heeroma: “We willen ervoor zorgen dat ondernemers niet voor verrassingen komen te staan. Het e-college is bedoeld om ondernemers snel en op een voor hen gemakkelijke manier bij te praten. In 30 minuten zijn ze helemaal bij over de implicaties van de WWZ.“

Bron: Tempo-Team, 7 april 2015