Wiebes publiceert cijfers afhandeling modelovereenkomst ZZP

0
330

Bijna de helft van de afgehandelde modelovereenkomsten is door de Belastingdienst afgewezen. Ongeveer een op de vijf modelovereenkomsten wordt goedgekeurd.

Deze cijfers komen uit een overzicht dat staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën vrijgaf, na een Wob-verzoek van inkoop- en belangenorganisatie MKB Belangen.

Cijfers modelovereenkomsten:

  • 4.481 binnengekomen verzoeken tot beoordeling
  • 370 goedgekeurde overeenkomsten
  • 1.033 afgewezen overeenkomsten
  • 814 afgebroken verzoeken tot beoordeling
  • 1.964 aanvragen in behandeling

Gemiddeld heeft de Belastingdienst elf weken nodig om een modelovereenkomst te beoordelen, bijna twee keer de door de Belastingdienst beloofde termijn.

Reactie MKB Belangen
Adrienne van Veen, directeur van MKB Belangen: “Van de cijfers die nu naar buiten zijn gekomen schrikken we enorm.” Lees meer.

Wiebes: ‘Nieuwe wet werkt goed’
Staatssecretaris Wiebes liet via een woordvoerder weten dat de wet DBA volgens hem goed werkt in de zorg en de bouw. Sectoren waar veel ZZP’ers werkzaam zijn en daar volgens hem goed uit de voeten kunnen met de algemene modelovereenkomsten die door de Belastingdienst zijn opgesteld.

Arbeidsrelatie
ZZP’ers en hun opdrachtgevers kunnen modelovereenkomsten overleggen, als ze de verdenking van schijnzelfstandigheid willen vermijden.  Het werken met modelovereenkomsten is onderdeel van de Wet DBA, die de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) per 1 mei 2016 heeft vervangen. Het werken met modelovereenkomsten is niet verplicht maar wordt wel aangeraden.

Bron: Rijksoverheid, 2 september 2016, MKB Belangen, 2 september 2016, FD, 2 september 2016