Wiebes belooft in te grijpen in Wet DBA

0
355

Het kabinet wil snel de onzekerheid bij zzp’ers en hun opdrachtgevers weg te nemen over de toepassing van de nieuwe Wet DBA.

Grote bedrijven ontdoen zich voor het eind van dit jaar massaal van hun freelancers en zzp’ers.
Het FD heeft hier maandag een uitgebreid bericht over gepubliceerd. Zie ook de conclusies uit het onderzoek van HeadFirst.

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt stelde dinsdag in de Tweede Kamer vragen over deze ontwikkelingen aan staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën, naar aanleiding van Twitter berichten van zzp’ers.

Pieter Omtzigt - tweet - urgentie aanpak DBA problemen
Steven van Weyenberg (D66) is ook van mening dat de uitvoering van de nieuwe wet uit de hand loopt.

Wiebes: “De zorgen zijn heel herkenbaar en daar moeten we snel wat aan doen. Ik spreek heel veel grote opdrachtgevers die mij vertellen dat wat volgens de wet een zelfstandige is, bij hun praktijk niet meer aansluit.”

In november nog een brief over interventie
De Staatssecretaris zou aanvankelijk eind december met een nieuwe voortgangsrapportage komen. Dat moment trekt hij naar voren. Hij komt nog in november met een brief. Wiebes liet doorschemeren dat hij met die brief een flinke ingreep gaat doen om de onzekerheid bij inhurende opdrachtgevers weg te nemen. De Kamer lijkt ook met niets minder genoegen te nemen. Wiebes liet zich niet uit over welke interventies hij denkt. Over het inzetten van payroll constructies was Wiebes duidelijk: “Schijnzekerheid kopen en een deel van de marge daarvoor afstaan, daar hebben we niks aan.”

Bron: Tweede Kamer en ZiPconomy, 8 november 2016