Vraag naar chauffeurs neemt toe, vacatures beter afstemmen op doelgroep

0
621

Volgens de arbeidsmarktupdate van het UWV komen er tot en met 2018 in totaal 12.000 extra banen bij in de logistiek en transportsector.

En dit terwijl bedrijven in transport en logistiek nu al moeite hebben om geschikt personeel te vinden. Er is niet alleen vraag naar chauffeurs maar ook naar logistiek specialisten, zoals transportplanners. Een groot probleem in deze werving is het gebrek aan kennis bij de werkgever over de beweegmotieven van deze specifieke doelgroep.

Uit onderzoek van 11.924 vacatures door Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar blijkt dat ondanks deze prangende tekorten er geen werkgever in staat is om een goede vacaturetekst te plaatsen met een onderscheidend aanbod. Hierdoor komen mensen niet in beweging en wordt additioneel arbeidsmarktpotentieel niet aangesproken.

Vraag naar chauffeurs neemt verder toe
In de maand mei waren er volgens het UWV 2.300 vacatures voor vrachtwagenchauffeurs. Met name vacatures voor gespecialiseerd vervoer zijn moeilijk in te vullen. Het gaat dan om chauffeurs die met gevaarlijke stoffen mogen rijden of een tankauto kunnen besturen. Uit het onderzoek van Intelligence Group blijkt dat juist voor deze chauffeurs doelgroep bedroevend slechte vacatureteksten online staan. In de maanden maart t/m mei zijn er 11.924 vacatures voor chauffeurs en administratief logistiek personeel geanalyseerd door de VacatureVerbeteraar. De gemiddelde score van deze vacatures bedraagt 19 punten van de in totaal 100 te behalen punten. Een bedroevend lage score, die nog onder het Nederlands gemiddelde ligt van 22 punten.
Deze cijfers geven aan dat in deze vacatures vooral de beweegmotieven en gewenste arbeidsvoorwaarden van de doelgroep mist. Denk aan zaken als onkosten- en onregelmatigheid vergoedingen, vast contract en pensioenregeling welke door de chauffeurs als meest belangrijke voorwaarden worden benoemd.

Top 10 best scorende vacatureteksten
De werkgever die op dit moment wel doet aan jobmarketing en inspeelt op de beweegmotieven neemt een voorsprong op haar concurrent. Onderstaand een overzicht van de top 10 beste scorende wervingsteksten van zowel directe werkgevers als intermediairs. Dit betreft resultaten van 11.924 vacatures welke online zijn geplaatst in de maanden maart, april en mei van 2017.

Top 10 vacatures directe werkgevers:
1. Rijkswaterstaat
2. Noy logistics
3. Hanos
4. Forteck
5. Jumbo supermarkten
6. Simadan
7. PostNL
8. HST Groep
9. Peitsman
10. Tielbeke transport

Top 10 vacatures Intermediairs:
1. Werkis
2. YoungCapital
3. Intro Personeel
4. Vonq
5. Werckpost
6. Q-search
7. Randstad
8. Timing
9. Olympia

“Ten onrechte wordt een tekort aan een bepaalde beroepsgroep verweten aan een kwantitatief tekort van deze groep, bijvoorbeeld in onderwijs, zorg of transport. Vaak zijn er grote groepen gekwalificeerde medewerkers die nu in een ander beroepsveld werken en/of onder bepaalde voorwaarden weer aan de slag willen in hun oude beroepsgroep. Belangrijkste voorwaarde is een aantrekkelijke propositie om voor te werken. Het aanspreken van beschikbaar potentieel doe je in eerste instantie met een goede wervingstekst. Zolang deze niet op orde is, zou je eigenlijk niet over schaarste mogen spreken. In de meeste gevallen blijkt er dan ook geen sprake te zijn van schaarste”, aldus Geert-Jan Waasdorp.

De analyse is uitgevoerd door Jobdigger en Intelligence Group met behulp van de VacatureVerbeteraar.

Bron: IG, 20 juni 2017