WGA-premie: FNV dreigt met de rechter

0
88

28 maart 2007

Sinds januari 2007 mogen werkgevers 50 procent van de WGA-premie inhouden op het salaris van hun medewerkers.

Het gevolg hiervan is dat dit jaar hierdoor zo’n vier miljoen werknemers maximaal 1,5 procent van hun nettoloon verliezen. Dit komt doordat de overheid heeft beslist dat deze premie op het netto- en niet op het brutoloon mag worden ingehouden.

Twee maal belasting
“Dat hadden wij niet voor ogen, toen wij deze afspraken met de werkgeversorganisaties in de Stichting van de Arbeid maakten”, zegt Leo Hartveld, FNV-bestuurder. Werknemers betalen nu inkomstenbelasting over deze verzekering. Zodra zij bij ziekte een uitkering op basis van deze polis krijgen, betalen ze daar nóg eens loonbelasting over. Hartveld: “Terwijl je in principe maar één keer belasting over iets hoort te betalen.”

Afspraken
Bij het maken van de afspraken is bepaald dat werknemers financieel zouden worden gecompenseerd. Andere premies zouden worden verlaagd omdat werknemers meebetalen aan hun WGA-premie. Of er zou een belastingverlaging komen. Wat nu gebeurt, is dat veel werkgevers wel die WGA-premie inhouden maar geen goed flankerend beleid hebben. De WGA-premie is nu vrij laag, maar kan in de komende jaren oplopen.

Proefproces
De vakcentrale heeft tevergeefs geprobeerd de kwestie in overleg met het vorige kabinet op te lossen. Volgens de sociale partners kost het de fiscus 200 miljoen euro als de premie voor de WGA aftrekbaar wordt van de belasting. De vakcentrale heeft er weinig vertrouwen in dat het overleg met het nieuwe kabinet snel goed wordt geregeld. De FNV bereidt daarom een proefproces tegen de staat voor.

Bron: FNV, 28 maart 2007