Wetsvoorstel 2 weken vaderverlof

0
333

22 mei 2008

GroenLinks heeft een wetsvoorstel ingediend om het vaderverlof te verlengen van twee dagen naar twee weken.

Uit opinie-onderzoek blijkt dat maar liefst 85% van alle vaders daar blij mee zou zijn. In veel landen is er al een wettelijke regeling en ook in Nederland hebben verschillende werkgevers onlangs twee weken vaderschapsverlof ingevoerd. Onderzoek toont aan dat vaderverlof de band tussen vader en kind versterkt.

Initiatiefwet vaderverlof
Dinsdag 20 mei dienden Femke Halsema en Ineke van Gent hun initiatiefwet vaderverlof officieel in, zodat de Tweede Kamer deze nog voor de zomer kan behandelen. “De Kamerleden moeten met de billen bloot”, aldus Ineke van Gent. Als een kamermeerderheid instemt met het wetsvoorstel, dan krijgen alle vaders met ingang van 2009 recht op twee weken verlof na de geboorte van hun kind.

Vaderverlof populair
Het voorstel voor uitbreiding van het vaderverlof wordt breed gesteund. FNV haalde met de actie ‘superpapa’ tienduizenden handtekeningen op voor uitbreiding van het vaderverlof. Verschillende werkgevers, waaronder PriceWaterhouseCoopers en de gemeente Nijmegen, brengen het al in praktijk. Ook minister Rouvoet liet vorige week weten voorstander te zijn van een langer vaderverlof.

Langer vaderverlof, betere band
Uit onderzoek blijkt dat twee weken vaderverlof goed is voor versterking van de band tussen vader en kind. Bovendien hebben prille moeders in de eerste dagen na de bevalling veel behoefte aan emotionele en praktische ondersteuning. In veel landen bestaat al een wettelijk recht op betaald vaderverlof: in Engeland, Denemarken en Zweden duurt het verlof twee weken, in Finland achttien en in Portugal zelfs twintig dagen.


Bron: GroenLinks, 20 mei 2008