Werven via LinkedIn en Hyves beperkt

0
1278

9 februari 2009

Werving- en selectiebureaus USG en YER treffen in 2007 een regeling waarbij een voormalig medewerker van USG, die gebonden is aan een concurrentiebeding, toch wordt toegestaan om bij YER werkzaam te zijn.

USG wil dat in ruil hiervoor YER niet door middel van een intermediair actief gaat werven onder medewerkers van USG Capacity. Er ontstaat een verschil van mening over het begrip ‘actief werven’. Uit het oordeel van de rechter volgt dat werving via LinkedIn en Hyves in elk geval niet mogelijk is, wanneer sprake is van een verbod op actieve werving.

Wervende mail USG-werknemers via Hyves en LinkedIn
Een medewerker van werving- en selectiebureau YER verstuurt via de sociale netwerksites LinkedIn en Hyves een email aan werknemers van USG. YER laat in de mail weten consultants werving en selectie en consultants interim professionals te zoeken. De uitzender noemt in de mail ook de naam van haar concurrent, USG Capacity. De benaderde werknemers zijn allen aangemeld bij Hyves en LinkedIn en hebben aangegeven open te staan voor informatie over andere banen.

USG: vaststellingsovereenkomst niet nagekomen
Uitzendorganisatie USG is van mening dat haar concurrent YER met de mail de vaststellingsovereenkomst met USG niet nakomt door werknemers van USG actie te werven.

Werven via LinkedIn en Hyves is actief werven
Het gerechtshof in Amsterdam is van mening dat hier inderdaad sprake is van actief werven, nu YER het initiatief heeft genomen om werknemers op individuele basis te benaderen. Dat de emails een standaard-inhoud hebben en niet op het individu zijn aangepast doet daar niet aan af. Anders zou het zijn wanneer een algemene vacature in bijvoorbeeld een dagblad was geplaatst.

Mails specifiek gericht aan USG-medewerkers
Bovendien wordt in de betreffende mails de naam van USG genoemd en zijn de mails specifiek gericht aan medewerkers van USG die zich bezighouden met dezelfde werkzaamheden als de werkzaamheden van YER. YER wordt veroordeeld tot het betalen van een dwangsom van 20.000 euro.

Gerelateerd nieuws
> Werving sociale online netwerken neemt toe
> LinkedIn handboek voor recruiters
> Werven via Hyves wordt niet op prijs gesteld

FlexNieuwslees meer over de flexmarkt »
HRMmeer HR-nieuws »

Bron: Gerechtshof Amsterdam, februari 2009


FlexService – home