Werknemers dupe nieuwe ontslagregels

2
1141

De WWZ: werknemers zijn dupe van nieuwe ontslagregels
Werkgevers omzeilen het nieuwe ontslagrecht

Een eenvoudiger ontslagrecht en bovenal, meer zekerheid voor werknemers. Met grote beloftes werd de Wet Werk en Zekerheid (WWZ) op 1 juli ingevoerd. Maar nu de wet daadwerkelijk van kracht is, blijken werkgevers de WWZ creatief te kunnen omzeilen. En daar is de werknemer de dupe van.

De eerste ervaringen
De eerste weken na de invoering stromen de ontslagzaken bij De Advocatenwijzer binnen. Mechteld van den Oord, oprichter en oud advocaat: “Wat opvalt is dat het zaken zijn van werknemers met lange dienstverbanden en dus hoge ontslagvergoedingen onder de oude regels. Het lijkt erop dat werkgevers bewust hebben gewacht op de invoering van de WWZ en de lagere transitievergoeding, om zo geld te besparen.”

Flexwerkers de dupe
De WWZ belooft meer zekerheid aan flexwerkers, maar in de meeste gevallen brengt de wet juist meer onzekerheid met zich mee. Na drie tijdelijke contracten moet een flexwerker volgens de nieuwe wet een vast contract aangeboden krijgen. Maar in de meeste gevallen dreigt voor de werknemer juist ontslag. “We kunnen het pas over twee jaar met zekerheid zeggen, maar er wordt verwacht dat de wet een averechtse werking heeft”, vertelt Stefanie Groothuismink, advocaat bij Dijks Leijsen.

Fluiten naar transitievergoeding
Werkgevers houden rekening met het feit dat ze werknemers na twee jaar een contract voor onbepaalde tijd aan moeten bieden en bij ontslag een transitievergoeding moeten betalen. Arbeidsexperts verwachten dat werkgevers hier ‘subtiel’ op in gaan spelen. “Zijn werknemers namelijk korter dan twee jaar in dienst, dan hoeft de werkgever géén transitievergoeding te betalen”, vertelt John Veerman, advocaat bij Som Advocatuur.

“Grote kans dat werkgevers straks tijdelijke contracten met een totale duur van 23 maanden gaan aanbieden. Het laatste contract wordt dan niet verlengd”, vertelt Groothuismink. “En omdat deze keten korter dan 24 maanden heeft geduurd, kan de werknemer fluiten naar zijn transitievergoeding.”

Grenzen verleggen
“Werkgevers willen flexibiliteit en gaan op zoek naar grenzen en mogelijkheden. Zo worden onder het nieuwe ontslagrecht tijdelijke contracten niet eerder omgezet in vaste contracten”, vertelt Alwin Stege van Zilver Advocaten.

“Net als bij de ketenregeling, zie je ook bij de proeftijd grenzen verschuiven”, vervolgt Stege. Omdat een contract voor bepaalde tijd voor een werknemer veel onzekerheid met zich mee kan brengen, mag in een arbeidsovereenkomst voor zes maanden geen proeftijd meer worden opgenomen. Werkgevers proberen hier op slinkse wijze onderuit te komen. “Je ziet dat werkgevers contracten voor zeven maanden gaan aanbieden. Dan mag er namelijk wel een proeftijd worden opgenomen”, aldus Groothuismink.

Met de vuist op tafel
Met de komst van de WWZ mogen werknemers wat meer met de vuist op tafel slaan. “Werknemers moeten bijvoorbeeld sneller aan de bel trekken als ze het niet eens zijn met hun ontslag. Binnen twee maanden moet er namelijk een volledige ontslagprocedure lopen”, vertelt Christiaan Zillinger-Molenaar, arbeidsrechtadvocaat bij Zilver Advocaten die veel werknemers bijstaat na ontslag. “En dat zijn erg krappe termijnen”, vult zijn collega Niels Verhage aan. “Een ontslagen werknemer zal eerst met zijn familie en vrienden gaan praten. Wil hij na anderhalve maand toch een procedure in gang zetten, dan hebben we nog maar twee weken de tijd.”

Lotte Elbrink, De Advocatenwijzer

WWZ-check, vrijblijvend risicoprofiel opstellen, transitievergoeding berekenen
Lees meer via wwz-transitievergoeding.nl/

Vorig artikelRechtspraak huisvestingskosten arbeidsmigranten CAO Bouw
Volgend artikelFailliet: Sales Career Company te ‘s-Hertogenbosch
Lotte Elbrink is journalist voor De Advocatenwijzer. Ze schrijft artikelen over allerlei juridische onderwerpen en houdt interviews met inspirerende mensen. Ze heeft de gave om de juiste vragen te stellen en voelt haar bronnen goed aan. Dagelijks speurt ze als hoofdredacteur naar actuele onderwerpen en is ze op zoek naar bijzondere verhalen. Ook blogt ze regelmatig voor onze mediapartners. Lotte houdt van documentaires en maakt zelf graag ook video’s en foto’s. De Advocatenwijzer helpt bedrijven en particulieren de juiste advocaat te vinden. De Advocatenwijzer is opgericht door Mechteld van den Oord, voormalig advocaat bij Allen & Overy, en Ron van Valkengoed, succesvol internet ondernemer. Op de website www.deadvocatenwijzer.nl bloggen advocaten over uiteenlopende juridische onderwerpen.

2 REACTIES

  1. Beste,
    Ik ben ondertussen bijna 13 jaar in dienst bij mijn huidige werknemer. Na 10 jaar een contract voor onbepaalde tijd te hebben gehad heb ik vanaf aug 2013 vrijwillig een arbeidsovereenkomst met vrijwillige prestatieplicht. Vanaf 31 dec 2015 verloopt mijn 3e achtereenvolgende arbeidsovereenkomst met uitgestelde plicht. Mijn werkgever wil mij graag houden als werknemer maar kan mij door omstandigheden geen vast contract aanbieden. Ik heb echter ook geen behoefte aan een vast contract en werk liever met een tijdelijk contract. Vanwege deze wet is mijn werkgever dus genoodzaakt om mij min een half jaar niet te kunnen laten werken. Ik ben als werknemer nu de dupe van deze wet terwijl hij ontstaan is om de werknemer te beschermen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here