"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Werkloosheid gedaald naar 6,4%

In maart waren 574 duizend mensen werkloos, meldt CBS. Dat is 6,4 procent van de beroepsbevolking.

Het aantal werklozen daalde in de afgelopen drie maanden met gemiddeld 5 duizend per maand. UWV telde eind maart 470 duizend WW-uitkeringen.

UWV: minder nieuwe WW-uitkeringen
UWV verstrekte in het eerste kwartaal van dit jaar 151 duizend nieuwe WW-uitkeringen, 15 duizend minder (-9 procent) dan in dezelfde periode van 2015. Vanuit alle sectoren nam het aantal nieuwe WW-uitkeringen af, met uitzondering van het grootwinkelbedrijf waar het aantal uitkeringen bijna verdubbelde. Een sterke afname van het aantal nieuwe uitkeringen was er vanuit de sector zorg en welzijn (-27 procent).

Minder 25-plussers werkloos
De werkloosheid bedroeg in maart 6,4 procent. In december vorig jaar was nog 6,6 procent van de beroepsbevolking werkloos. De daling in de laatste drie maanden is toe te schrijven aan 25-plussers. Bij 25- tot 45-jarigen daalt de werkloosheid al twee jaar vrijwel continu. In maart was 4,9 procent werkloos. De daling onder 45-plussers is eind vorig jaar ingezet. Van hen was 6,1 procent werkloos. De werkloosheid onder jongeren is de laatste maanden daarentegen wat opgelopen en kwam afgelopen maand uit op 11,4 procent.

In februari 2014 piekte de werkloosheid met bijna 700 duizend werklozen. Toen was 7,9 procent van de beroepsbevolking werkloos. Vanaf maart 2014 is de werkloosheid bijna onafgebroken afgenomen.

Ook meer mensen aan het werk
Het aantal mensen met betaald werk is de eerste drie maanden van 2016 met gemiddeld 9 duizend per maand toegenomen. Enerzijds zijn er meer werklozen die een baan vinden dan dat er werkenden werkloos worden. Anderzijds is het aantal nieuwkomers op de arbeidsmarkt dat direct aan de slag gaat groter dan het aantal werkenden dat de arbeidsmarkt verlaat.

Ruim 8,3 miljoen werkenden
In Nederland wonen 12,7 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar. Hiervan hadden er in maart 65,5 procent betaald werk, ruim 8,3 miljoen mensen. Het gaat om bijna 4,5 miljoen mannen en 3,9 miljoen vrouwen.

De overige 4,4 miljoen mensen van 15 tot 75 jaar hebben geen betaald werk. Hiervan zijn er 574 duizend werkloos en 3,8 miljoen mensen zijn niet op zoek of niet direct beschikbaar voor werk. In deze laatste groep zijn vrouwen met 2,2 miljoen in de meerderheid.

UWV: opnieuw forse toename WW-uitkeringen vanuit grootwinkelbedrijf
UWV telde eind maart 470 duizend lopende WW-uitkeringen, duizend meer dan in februari. Net als vorige maand nam vooral het aantal WW-uitkeringen vanuit het grootwinkelbedrijf sterk toe. Het aantal uitkeringen uit deze sector steeg met ruim 12 procent en is nu 60 procent hoger dan een jaar geleden. De sterke stijging houdt verband met het faillissement van een aantal grote winkelketens begin dit jaar. Een daling was er onder meer vanuit de sectoren onderwijs en landbouw.

Met de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz) is er sinds juli 2015 een nieuwe WW-systematiek op basis van inkomstenverrekening. Deze systematiek heeft een structureel verhogend effect op het aantal lopende WW-uitkeringen. Dit komt enerzijds doordat mensen die gaan werken een aanvulling uit de WW kunnen behouden en anderzijds doordat het recht op uitkering pas wordt beëindigd in de uitkeringsadministratie nadat gebleken is dat de opgegeven inkomsten overeenkomen met de inkomstenopgave van de werkgever in de Polisadministratie.

Bron: CBS en Statline, 21 april 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.