Werkgevers zoeken weer vaker mensen die Chinees spreken

0
68

De vraag onder werkgevers naar mensen die Chinees spreken is in het afgelopen jaar met bijna 70 procent toegenomen.

Dat blijkt uit onderzoek van vacaturesite Indeed. Tot vorig jaar nam de vraag naar Chinees sprekenden nog af.
Talen die het meest gezocht worden door werkgevers 2018-2019, bron Indeed
Sander Poos, Managing Director bij Indeed: ā€œOns land staat op de derde plek wat betreft Chinese investeringen in Europa en onlangs zijn de economische banden tussen beide landen, tijdens een handelsmissie, nog verder aangehaald. Dat zien we terug in de cijfers.ā€ Ook de Japanse taal wint weer aan populariteit. De vraag vanuit werkgevers naar werkzoekenden die Japans kunnen spreken, steeg in het afgelopen jaar met bijna 30 procent.

Duits versus Engels
De expliciete vraag van werkgevers naar een goede beheersing van het Nederlands nam met 24 procent toe. De vraag naar Engels sprekende sollicitanten nam in het afgelopen jaar met 13 procent af. Ook de vraag naar mensen die Duits goed beheersen is afgenomen, maar daalde niet zo hard als de vraag naar Engelssprekende sollicitanten.

ā€œHet is tegenwoordig bijna vanzelfsprekend dat je Engels spreekt als je solliciteert op een functie. Werkgevers zoeken daar dus niet meer zo expliciet naar in hun vacaturetekstenā€, aldus Poos. ā€œDaarnaast blijven de economische banden met onze oosterburen altijd ontzettend belangrijk. Een goede beheersing van het Duits is voor een deel van de vacatures in Nederland van groot belang.ā€

Ook het Frans blijft redelijk stabiel. De vraag naar mensen die Frans spreken nam in het afgelopen jaar zelfs toe met drie procent. In de jaren daarvoor nam deze vraag nog af.

Vraag naar talen in vacatures over de periode 2016-2019, bron Indeed

Bron: Indeed, persbericht 13 augustus 2019