Werkgevers verwachten iets minder werkgelegenheid in Q1 2020

0
213

De werkgelegenheidsverwachting onder Nederlandse werkgevers voor het eerste kwartaal van 2020 daalt licht, vergeleken met dezelfde periode in 2019.

Dat blijkt uit de ManpowerGroup Employment Outlook Survey (MEOS Q1 2020).
MEOS Q1 2020, bron ManpowerGroup
Het werkgelegenheidscijfer komt dit kwartaal uit op +4% en illustreert het positieve voornemen van werkgevers om medewerkers aan te nemen.

In de sectoren Transport, Opslag & Communicatie (-5%) is de stemming negatiever, daar wordt een forse daling verwacht van de werkgelegenheid.

In zeven van de negen arbeidssectoren verwachten werkgevers dit kwartaal meer medewerkers aan te nemen. In vergelijking met Q4 2019 is het sentiment echter in alle arbeidssectoren verslechterd of onveranderd, met uitzondering van de financiële sector (+6%).

“De werkgelegenheidsverwachting volgt momenteel dezelfde ontwikkeling als andere belangrijke macro-economische indicatoren”, zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur ManpowerGroup Nederland. “Ondanks een kleine daling van het sentiment, blijft het werkgelegenheidscijfer positief. De enige uitzonderingen hierop zijn de sectoren Transport, Opslag & Communicatie en Nutsbedrijven.”

Bekijk de infographic

Optimisme onder werkgevers
Na een sterke daling in het vierde kwartaal van 2019 is de werkgelegenheidsverwachting in de financiële sector dit kwartaal, met zes procentpunten, sterk gegroeid (+7%). Ondanks het herstel in de financiële sector, is het optimisme onder werkgevers in zes van de negen arbeidssectoren gedaald. Werkgevers in de sectoren Transport, Opslag & Communicatie (-5%) en Nutsbedrijven (-3%) verwachten het eerste kwartaal van 2020 zelfs minder werknemers aan te nemen. Desondanks blijft het werkgelegenheidscijfer in zeven van de negen arbeidssectoren positief. Werkgevers in de sectoren Mijnbouw & Delfstofwinning (+14%), Bouw (+12%) en Productie (+8%) zijn het meest optimistisch.

Zwinkels: “De transportsector heeft te kampen met een groeiend aantal onzekerheden zoals Brexit, oplopende internationale spanningen en de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Uit onze cijfers blijkt dat dit van negatieve invloed is op de werkgelegenheidsverwachting in de transportsector.”
Groei werkgelegenheid in zakelijke en financiële dienstverlening, MEOS Q1 2020
Bij- en omscholen
Het percentage Nederlandse werkgevers dat moeite had om de juiste kandidaten voor hun vacatures te vinden, bedroeg het afgelopen kwartaal 70%. Toch biedt slechts 41 procent van hen – vergeleken bij vorig jaar – betere arbeidsvoorwaarden aan werknemers. Steeds vaker kiezen Nederlandse werkgevers voor het om- en bijscholen van medewerkers als een oplossing voor dit probleem. Zo is het percentage van de werkgevers dat – ten opzichte van vorig jaar – meer uitgeeft aan het trainen, bij- en omscholen van hun werknemers, het afgelopen kwartaal gestegen van 48% naar 52%. De scholings- en opleidingsbudgetten stegen het meest in de sector Productie en Industrie (58%).

Zwinkels: “Het lijkt erop dat Nederlandse werkgevers zich inmiddels bewust zijn van de problemen die zij ondervinden in de zoektocht naar het juiste talent. Hetzelfde geldt in toenemende mate voor het behoud van medewerkers. Hierdoor zien wij dat werkgevers steeds vaker investeren in de training, bij- en omscholing van getalenteerde medewerkers, om ze zo over lange termijn tevreden en inzetbaar te houden.”

Europese verwachtingen
Werkgevers in alle Europese landen blijven positieve werkgelegenheidscijfers rapporteren. Spanje en Italië zijn met +1% het minst positief. Frankrijk noteert +7%, België +6% en Duitsland +4%. Het Verenigd Koninkrijk meldt een voorzichtige +2%. Ondanks een kleine afname ten opzichte van het vorige kwartaal (-1%) blijven werkgevers in de Verenigde Staten met +19% ongekend positief. Zie de volledige versie van dit rapport

De ManpowerGroup Employment Outlook Survey wordt uitgevoerd onder 58.000 werkgevers, waarvan 750 uit Nederland.

Bron: ManpowerGroup, 10 december 2019