Werkgevers nemen meer mensen aan door automatisering

0
124

Maar liefst 23% van de Nederlandse werkgevers verwacht door de groeiende automatisering de komende twee jaar meer medewerkers aan te nemen.

Dit blijkt uit onderzoek van ManpowerGroup onder 19.000 werkgevers wereldwijd, waarvan 256 in Nederland. Een derde van hen verwacht in deze periode de meeste nieuwe medewerkers aan te nemen in IT-functies.

Groei creëert banen
Van alle Europese landen zijn Nederlandse werkgevers het meest positief over het aannemen van nieuwe medewerkers als gevolg van automatisering. Vooral grote organisaties zijn erg positief, 34% van alle bedrijven met 250+ medewerkers verwacht de komende twee jaar meer nieuwe werknemers aan te nemen. “We zien dat de groeiende digitalisering en automatisering geen negatieve, maar juist een positieve invloed hebben op de werkgelegenheid”, zegt Jeroen Zwinkels, Algemeen Directeur van ManpowerGroup Nederland. “Dit komt doordat bedrijven die digitaliseren vaak ook groeien en die groei creëert nieuwe en andere banen.”

Skills revolution
Ondanks het optimisme, ondervindt 45% van de Nederlandse werkgevers problemen bij de zoektocht naar kandidaten met de gewenste technische vaardigheden (hard skills). Dit geldt in mindere mate voor persoonlijke, emotionele en sociale vaardigheden. Zo heeft slechts 28% van de ondervraagden moeite werknemers te vinden die beschikken over de juiste soft skills. Het grootste deel van hen (94%) richt zich daarom op upskillen; het verhogen van de huidige kennis en vaardigheden van werknemers.

Een aanzienlijk gedeelte van de Nederlandse werkgevers zegt echter problemen te ondervinden bij de ontwikkeling van hard- (33%) en soft skills (30%) binnen hun organisatie. Zwinkels: “We bevinden ons middenin de skills revolution. Digitalisering en automatisering zorgen voor het ontstaan van nieuwe vakgebieden en expertises. De gevraagde kennis en vaardigheden zijn hierdoor continu in verandering. Het is belangrijk dat organisaties op zoek gaan naar nieuwe manieren om de benodigde soft en hard skills te vinden, ontwikkelen en te behouden. Het om- en bijscholen van personeel speelt daar een cruciale rol in.”

Vertrouwen in werknemers
Ondanks dat bijna de helft van de Nederlandse werkgevers problemen ondervindt bij de zoektocht naar kandidaten met voldoende technische vaardigheden, zegt maar liefst 87% van de ondervraagden dat de huidige medewerkers over voldoende hard skills beschikken om te kunnen profiteren van nieuwe technologieën. In de Randstad bedraagt dit percentage zelfs 95%. Zwinkels: “Bedrijven zijn ervan overtuigd dat er voldoende ontwikkelpotentieel in hun talent zit, maar zien ook de toenemende noodzaak om soft skills te trainen. Alleen door kennis en vaardigheden blijvend te ontwikkelen, blijven werknemers inzetbaar op de lange termijn.”

Bron: ManpowerGroup, 24 januari 2019