Werkgevers aanpak gezonde bedrijfscultuur

0
54

25 procent van de Nederlandse werknemers heeft het afgelopen jaar meegedaan aan een bedrijfsprogramma gericht op het verbeteren van de gezondheid.

Volgens bijna 90% van de werkgevers kan het verbeteren van de gezondheid echter bijdragen aan de productiviteit binnen de organisatie. Oorzaak voor het gebrek aan enthousiasme voor gezondheids- en productiviteitsprogramma’s is volgens ruim de helft (53%) van de werkgevers een gebrek aan reguliere lichaamsbeweging bij werknemers, maar ook het ontbreken van een overkoepelende strategie (50%). Het zijn de belangrijkste conclusies uit het Staying@Work onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Willis Towers Watson.

Zie in dit verband ook het overheidsinitiatief Op weg naar duurzame inzetbaarheid

Stress grootste zorg werkgevers
Het onderzoek van Willis Towers Watson laat zien welke drie gezondheidsgerelateerde problemen werkgevers in Nederland de meeste zorgen baren. Voor 71 procent is dat stress onder werknemers, 47 procent noemt een gebrek aan lichaamsbeweging en voor 35 procent is dat absentie. Veel organisaties hebben inmiddels programma’s ingericht om deze problemen te lijf te gaan. Zo biedt een kleine 40 procent van de werkgevers stressmanagement- en stressbestendigheidsprogramma’s aan. Lex Moerings, Practice Leader Health and Group Benefits bij Willis Towers Watson: “Gezondheidsrisico’s die voortkomen uit iemands levensstijl kunnen een diepgaand en blijvend negatief effect hebben op de persoonlijke prestaties en die van de organisatie. Werkgevers die begrijpen welke risico’s hun werknemers lopen en die gezondheid en productiviteit op een strategische manier benaderen zijn waarschijnlijk succesvoller dan werkgevers die voor een gefragmenteerde benadering kiezen, met losse programma’s zonder samenhang.”

Meetbare doelen zijn randvoorwaarde
Het rapport van Willis Towers Watson laat zien dat een grote meerderheid (89%) van de Nederlandse werkgevers verwacht in de komende drie jaar meer aandacht te besteden aan gezondheids- en productiviteitsprogramma’s. Driekwart richt zich primair op strategieën die binnen het personeel een cultuur moeten kweken van gezondheid en welzijn. Toch heeft maar liefst 63 procent nog geen gezondheids- en productiviteitsstrategie op papier staan, of geen meetstrategie die het mogelijk maakt om deze over meerdere jaren te evalueren (67%).

Bron: Willis, Tower Watson, 2 mei 2016