Werkgever vereist steeds vaker meertaligheid van werknemer

0
136

Werkgever vereist steeds vaker meertaligheid van werknemer

• Taalvereisten in vacatures neemt toe
• Nederlands en Engels steeds vaker voldoende, polyglotten niet langer nodig
• Korte opleving Russisch

Van werknemers wordt steeds vaker verwacht dat zij meerdere talen beheersen. Dat blijkt uit een analyse van Indeed, dat analyseerde in welke mate de afgelopen twee jaar werkgevers taalvereisten benoemen in vacatures. Engels blijkt steeds populair te worden. Mensen die Duits of Frans spreken zijn juist minder gewild dan voorheen.
taalvereisten in vacatures, bron Indeed
Het aantal vacatures waar werkgevers stellen dat meerdere talen spreken een vereiste is, is ten opzichte van twee jaar geleden met zes procent toegenomen. “Denk daarbij aan teksten als ‘Engels spreken is een pré’”, zegt Kelly Oude Veldhuis van Indeed.

De vraag naar Duits sprekende werknemers is in de afgelopen twee jaar met achttien procent afgenomen. Naar mensen die de Franse taal spreken is de daling achttien procent. Engelstalig personeel is met een stijging van zes procent juist populairder. “De arbeidsmarkt lijkt tweetalig te worden en te verengelsen”, zegt Kelly Oude Veldhuis. “Bij alle talen is een afname zichtbaar, behalve bij het Nederlands en Engels. Daarnaast is in absolute aantallen het Nederlands nog steeds het meest gebruikelijk, maar het Engels komt steeds dichterbij.”

Pools grootste stijger
De grootste stijger is het Pools, dat in de afgelopen twee jaar met achttien procent toenam. Het Pools behoort echter niet tot populairste talen. Wel wordt kennis van de Poolse taal vaker gevraagd dan van het Italiaans, Portugees, Chinees en Arabisch. Oude Veldhuis: “Dit heeft waarschijnlijk te maken met de grote hoeveel Poolse arbeiders en seizoensarbeiders in Nederland. De bouwsector is in de afgelopen tweeënhalf jaar bijna uitsluitend gegroeid en zit al langer met de handen in de haren om aan voldoende mensen te komen. Om alles toch draaiende te houden wordt daarom vaak gebruikt gemaakt van arbeidskrachten uit Polen.”

Korte opleving Russisch
De vraag naar Russisch sprekende sollicitanten nam begin dit jaar nog even toe, inmiddels neemt dit weer af. “De korte opleving heeft te maken met de oorlog in Oekraïne. Voor veel Oekraïners is de eerste taal Russisch. Om vluchtelingen vanuit Oekraïne hier naar behoren op te vangen, zijn vacatures geplaatst waarbij Russisch spreken een van de vereisten was. Wel valt het in aantallen mee”, besluit Oude Veldhuis.

Bron: Indeed, 31 oktober 2022