WerkDesk – werkgevers platform voor aanbod personeel

0
851

WerkDesk, een besloten platform voor werkgevers bij overcapaciteit of capaciteitsgebrek

Interview met initiatiefnemer Willem van der Hulst
WerkDesk
Rechtstreeks personeel vinden en aanbieden
“WerkDesk is een besloten platform waar alleen werkgevers kunnen inloggen om personeel te zoeken of om personeel aan te bieden dat bij hen in ‘de leegloop’ zit of dreigt te geraken of dat vanwege een reorganisatie uitkijkt naar een dienstbetrekking elders. Het platform is in januari van dit jaar gelanceerd. Er zit geen intermediair tussen. Ook wij bemoeien ons niet met de communicatie tussen de aangesloten werkgevers onderling.”

Voor welke situaties?
Van der Hulst: “Een werkgever krijgt een nieuwe opdracht toegewezen, maar kan zo snel niet de geschikte kandidaten vinden die direct inzetbaar zijn voor het project. Of een opdracht loopt ten einde of wordt stopgezet. Een werknemer komt daardoor zonder werk te zitten. De werkgever wil de werknemer snel weer kunnen inzetten in beider belang. Voor die situaties biedt WerkDesk snel een oplossing.”

Alternatief voor cv databanken
“Accountmanagers spenderen vaak te veel tijd in het zoeken naar de juiste kandidaat voor een opdracht.
Er worden duizenden cv’s op vacaturebanken geplaatst. Veel cv’s zijn niet meer actueel. Als een werkgever een vacature uitzet op bijvoorbeeld Monsterboard, voor een jaarlijks abonnement van 5.000 tot 7.000 euro, is een kandidaat al 30 of 40 keer benaderd door verschillende partijen, wat een chaos veroorzaakt in de communicatie. Er verstrijkt dan vaak te veel tijd voor het contact is gelegd met de geschikte kandidaat en de onderhandelingen over het salaris en het contract zijn afgerond. Het risico is groot dat een concurrent met dezelfde opdracht sneller is. Dat ervaren werkgevers als zeer frustrerend.”
Willem van der Hulst, Werkdesk
Win-win
Willem van der Hulst: “Ik wist dat WerkDesk zou aanslaan, maar de respons overtreft mijn stoutste dromen. Ik heb tien jaar ervaring in de detachering en uitzendbranche met name in de bouw en civiele techniek. Tijdens die periode zat ik bij veel organisaties aan tafel. Ik ken de pijnpunten van klanten.

Vaak sprak ik opdrachtgevers die geen personeel zochten, maar personeel wilden aanbieden. Tegelijkertijd hoorde ik dat opdrachtgevers op zoek waren naar geschikte kandidaten en ontevreden waren over vacaturebanken. Ze klaagden over vertraging, niet-actuele profielen en hoge kosten. Daarom besloot ik een platform te maken vanuit een win-win situatie waar werkgevers rechtstreeks met elkaar in contact kunnen treden over hun personeelsaanbod en hun personeelsbehoefte.”

Goedkoop
“Iedere werkgever heeft in deze periode personeel waarvoor te weinig werk is of dat thuis zit, vooral als wordt gewerkt op projectbasis. In de detachering worden veel werknemers geconfronteerd met leegloop. Werknemers zitten op de bank. Dat is duur voor de werkgever en frustrerend voor het personeel. Kortom, verspilling van geld en inzet. Met WerkDesk pakken we dit probleem goedkoop en doeltreffend aan.

Op dit moment zijn al 15 werkgevers lid van WerkDesk. Met 40 grote organisaties zijn we in gesprek over hun deelname. Vrijwel allemaal zijn ze positief over het concept. Soms moeten ze even nadenken over hoe ze deze mogelijkheid intern introduceren. Hoe meer werkgevers deelnemen, hoe effectiever de uitwisseling van personeel is via Werkdesk. Daarom werken we nu hard aan het vergroten van onze bekendheid en ons netwerk.”

Wat is het verdienmodel?
“Wij verdienen alleen aan het lidmaatschap. Die kosten zijn heel laag voor werkgevers.”

Beknopt profiel kandidaten
“Werknemers staan alleen met hun beknopte profiel en hun voornaam op dit platform. Een werknemer/kandidaat kan niet rechtstreeks worden benaderd, maar is wel direct inzetbaar. Wie lid is van het platform kan inloggen en ziet alle werkervaring van de kandidaat en zijn/haar voornaam. De betreffende werkgever wordt daar ook getoond, inclusief de contactpersoon die men kan benaderen. Aangesloten werkgevers zoeken contact met elkaar en onderhandelen met elkaar.”

Alternatief voor aanbestedingstrajecten
Van der Hulst ziet deze werkwijze als een prima alternatief voor aanbestedingstrajecten. “Een werkgever heeft nu zelf de touwtjes weer in handen en kan via een eenvoudig platform ideale en direct inzetbare kandidaten vinden. Daarnaast kan hij zelf de keuze maken met welke organisaties hij een samenwerking wil aangaan. Een aanbesteding kost vaak veel kostbare tijd en de inschrijvingen voor personeel worden tegenwoordig maar al te vaak op prijs beoordeeld. Dit gaat ten koste van de kandidaat. Men kan zich voorstellen dat opdrachtgevers alle inschrijvingen moeten beoordelen en vele gesprekken moeten aangaan om de juiste kandidaten te vinden. Bij WerkDesk kunnen opdrachtgevers binnen een paar klikken geschikte en direct inzetbare kandidaten vinden wat de doorlooptijd enorm kan verminderen. Door het directe contact met de werkgevers kan men ook weer onderhandelen omtrent de inzet van deze kandidaten.”

Eenvoudig dashboard
“Werkgevers kunnen hun database van personeel zelf beheren en actueel houden. Binnen 5 minuten hebben ze de persoon gevonden die ze voor een project zoeken.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws