VVD: geen verplichte verzekeringen zzp’ers

0
135

Regeringspartij VVD wil niet dat zelfstandigen zonder personeel straks verplicht worden premies af te dragen voor bijvoorbeeld ziekte of arbeidsongeschiktheid.

‘Een zzp’er is een ondernemer en ondernemers moeten gewoon zelf de afweging maken of ze zich al dan niet verzekeren’, aldus VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn. Schut reageert op het voorstel van een verplichte premie voor zelfstandigen.

De SER onderzoekt de haalbaarheid van het in december gelanceerde CDA-plan om de loondoorbetalingplicht bij ziekte te bekorten van twee jaar naar acht weken. Vervolgens moet er een basisregeling komen die naast werknemers ook toegankelijk is voor zzp’ers. Volgens Schut kan het wel eens ‘ontzettend kostbaar’ worden om een verplichte premieheffing op te leggen, en kunnen veel zelfstandigen dat niet dragen.

Schut is in principe niet tegen het onderzoek van de werkgevers, vakbeweging en onafhankelijke experts in de SER, maar vindt dat de sociale partners ook naar zichzelf moeten kijken. In veel cao’s is afgesproken dat werknemers niet het wettelijke minimum van 140% van het loon over twee jaar ziekte betaald krijgen, maar wel 170% of zelfs ruim daarboven. Dit beweegt vooral de kleine werkgevers om minder snel mensen in vaste dienst te nemen.

Bron: FD, 11 januari 2016