Vraag naar starters groeit binnen jaar met 46%

0
134

Vraag naar starters groeit binnen een jaar met 46%

Hoogopgeleide starters oriënteren zich via vacaturesites, bekenden, school en social media op een vervolgstap.

In een jaar tijd is de vraag naar hoogopgeleide starters op de Nederlandse arbeidsmarkt met 19 procent toegenomen tot 29.000 vacatures in het tweede kwartaal van 2016. In absolute aantallen is met name de vraag naar trainees en het aanbod van traineeships explosief gestegen met 46% tot bijna 3.300 in Q2-2016. De belangrijkste manieren waarop hoogopgeleide starters op zoek gaan naar hun eerste baan is via vacaturesites, bekenden, social media en de campus. Dit blijkt uit analyses van Intelligence Group op basis van Jobfeed en het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder 1.266 laatstejaars HBO en WO studenten.

Hoe zoeken hoogopgeleide starters naar een baan?
Vacaturesites zijn de meest populaire zoekmanier onder laatstejaars studenten op zoek naar een baan, gevolgd door bekenden/netwerk en social media. Onder Academici zien we dat de universiteit ook erg belangrijk is, zeker in vergelijk met afstuderende hbo’ers. De top 3 meest populaire oriëntatietsites onder laatstejaars studenten zijn LinkedIn, Facebook (als oriëntatiesite) en Nationalevacaturebank.nl. Onder WO studenten is sinds het tweede kwartaal van 2016, Indeed de meest favoriete vacaturesite en heeft daarmee LinkedIn van de nummer 1 plaats verdrongen.

Grafiek: hoe oriënteren afstudeerders zich op de arbeidsmarkt. Bron: Intelligence Group

Grafiek starters arbeidsmarkt, bron Intelligence Group, 2015-2016, klik voor grotere afbeelding

Andere opvallende zaken zijn uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek onder laatste jaarsstudenten zijn:
• 1 op de 5 afstudeerders aan het HBO en 1 op de 10 afstudeerders van de universiteit vindt zijn baan via het uitzendbureau.
• Academici gebruiken gemiddeld 7,9 kanalen om zich te oriënterend op een nieuwe baan. Onder hbo’ers ligt dat op 6,1. Het verschil kan deels verklaard worden doordat veel laatstejaars hbo’ers nog gaan doorstuderen en daardoor minder actief zijn op de arbeidsmarkt.
• Indeed verdringt LinkedIn steeds vaker als meest favoriete oriëntatiekanaal
• Studenten nemen steeds meer eigen regie op de arbeidsmarkt door bijvoorbeeld zelf zichtbaar te worden, CV te uploaden in CV databanken, open te solliciteren en actief op bedrijvensites te kijken

Top-10 meest gevraagde startersfuncties op HBO/WO niveau
De groei van traineeships is explosief te noemen. In een jaar is dit met 46% gestegen. Daarmee is de vraag naar trainees bijna 4,5 keer zo groot als de nummer twee meest gevraagde startersfuncties: software engineers. De meest gevraagde startersfuncties liggen binnen de IT, Sales en Finance. Op de 10de plek staat recruiter als meest gevraagde startersfunctie.

“De explosieve vraag naar trainees is een reflectie van de schaarste en wervingsproblemen die werkgevers ervaren om jong hoogopgeleid talent te werven, met name in schaarse gebieden zoals IT. Traineeships worden gezien als aantrekkelijke manier om jong talent te verleiden. Tegelijkertijd zien we dat veel trainees binnen 2 tot 3 jaar de organisatie alweer hebben verlaten. Werkgevers kunnen beter hun wervingsaanpak professionaliseren en recruitment als een serieus vakgebied zien in plaats een recruiter als een startersfunctie zien met het oog op het duurzaam werven van jong talent,” aldus Geert-Jan Waasdorp, directeur Intelligence Group.

Top-10 meest gevraagde startersfuncties op HBO/WO niveau
1. Trainee
2. Software engineer
3. Accountmanager
4. Assistent-accountant
5. Medewerker klantenservice
6. Programmeur .net
7. Programmeur PHP
8. Java ontwikkelaar
9. Financial controller
10. Recruiter

Bron: jobfeed.nl Q2-2016