Vraag naar recruiters 71% gestegen

0
203

De vraag naar HR-professionals is het afgelopen kwartaal met 39% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

De grootste groei is zichtbaar in de vraag naar recruiters. Deze stijgende vraag correleert met de stevig aantrekkende arbeidsmarkt, zo meldt Yacht.

De vraag naar recruiters stijgt dit kwartaal met maar liefst 71% ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2014. Dit blijkt uit het kwartaalonderzoek van Yacht naar de Trends en Ontwikkelingen op de HRM Arbeidsmarkt.

Regionaal is de vraag het grootst in Eindhoven (57%) en in Amsterdam (95%). Mogelijke verklaring hiervoor is dat er in de regio Eindhoven een grote behoefte bestaat aan technische, vaak moeilijk vindbare profielen. Amsterdam is traditioneel de standplaats van vele intermediairs die continu zoeken naar recruitmenttalent.

Vakmanschap
Het recruitmentlandschap is sterk veranderd vergeleken met de situatie van een jaar geleden. Ellen Bergh, Commercieel Manager Yacht HRM: “Het recruitmentvak heeft sterk geleden onder de vele reorganisaties en bezuinigingen van de afgelopen paar jaar. Het vak werd ‘weggeschoven’ onder HR en niet langer gezien als separate functie. Nu het economisch herstel doorzet, komen organisaties hier massaal van terug. Recruitment is een vak waar vakmanschap voor vereist is. Bedrijven zoeken dan ook met spoed recruitmenttalent om de strijd om talent op de arbeidsmarkt niet te verliezen.”

Dubbele specialisatie nodig
Recruiters kunnen echter zeker niet achterover leunen nu de vraag zo groot is. Zij moeten zich blijven ontwikkelen. De recruiter van nu heeft namelijk niet alleen kennis van de arbeidsmarkt, doelgroepen en informatietechnologie, maar beschikt ook over diepgaande vak- en of branchekennis. Dit vraagt om een dubbele specialisatie.
Sander van Kesteren, HR Business Partner bij Boehringer Ingelheim herkent dit: “Naast uitstekende kennis van het recruitment vak moet een recruiter bij ons ook kennis hebben van de farmaceutische industrie. De ideale recruiter is een ambassadeur voor de organisatie én een stevige gesprekspartner voor zowel de kandidaten als de interne klanten. Dat vraagt om een stuk inhoud.”

Bron: Yacht, 10 augustus 2015