Vraag naar Finance professionals stijgt 24%

0
146

In 2015 is de vraag naar financieel specialisten met maar liefst 24% gestegen, meldt Yacht.

De meest populaire functies zijn Accountant, Business Controller en Finance Manager.
Yacht groei aantal vacatures finance professionals 2014/2015
“We zien de vraag naar hoog opgeleide financials in het hele land stijgen”, zegt Ansco Dokkum, Directeur Yacht Finance. “In absolute aantallen is het aanbod van banen in de Randstad het grootst, maar ook in de rest van Nederland kan de Financieel Specialist makkelijker een baan vinden.” In het begin van het jaar zagen we dat het bedrijfsleven, vooral de branche zakelijke dienstverlening, meer vertrouwen kreeg in de economie en investeerde in Financials. We zien daarbij dat bedrijven vooral Finance professionals zoeken met een veelzijdigheid aan vaardigheden die passen bij de huidige arbeidsmarkt. Die trend zet zich ook door naar de overheid. Hier is de vraag in 2015 met 50% toegenomen.

Ontwikkeling nodig op competenties
Om ook in de toekomst in de vraag naar financials te kunnen voorzien is het essentieel dat het onderwijs beter aansluit op de arbeidsmarkt. Dokkum: “Op dit moment merken wij bij de starters op de arbeidsmarkt, die instromen in het Yacht Traineeship, dat zij gericht coaching en begeleiding nodig hebben om hun competenties verder te ontwikkelen. Je moet lef en daadkracht hebben om onderwerpen te bespreken buiten de huidige traditionele aandachtsgebieden van de controller. Vanuit het onderwijs krijgen ze nu niet voldoende bagage mee.”

Business controller wordt strategisch partner
De vraag naar Business Controllers ligt 17% hoger dan vorig jaar. Maar ook de Finance Manager is met 6400 vacatures een veel gevraagde professional. Volgens Dokkum zal door verder standaardiseren en automatiseren van administratief werk, de vraag naar de lagere financiële functies in 2016 verder afnemen en de vraag naar de Controller als business of strategisch partner verder toenemen. ‘Advies’ speelt een grote rol in de functie van de Controller. Naast opleidingsniveau staat met name het ontwikkelen van competenties centraal. De huidige markt vraagt om professionals die in staat zijn organisaties richting te geven en die weten te innoveren binnen bestaande kaders en wetgeving.

De succesvolle controller van de toekomst werkt als navigator en is het morele kompas van de organisatie. Noodzakelijk is dat ook het onderwijs deze ontwikkeling ondersteunt.

Bron: Yacht, 3 februari 2016