"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vraag naar flex blijft stijgen, maar voor hoelang?

Vraag naar flex blijft stijgen, maar voor hoelang?

Al jaren neemt de vraag naar freelancers en flexwerkers toe. Het eerste kwartaal van 2017 vormt daar geen uitzondering op. Het was de afgelopen tijd eenvoudig te voorspellen dat de vraag naar flex alleen maar zou toenemen. Binnenkort is dit niet meer het geval. Het is niet duidelijk hoelang de vraag naar flexibele arbeid blijft toenemen.
Er zijn twee grote aanjagers van de vraag naar flexibele arbeid. Ten eerste was er sprake van grote onzekerheid tijdens de economische crisis en het langzame herstel. Ten tweede gaat het vaste contract in Nederland gepaard met veel risico’s en plichten. Beide oorzaken hebben geleid tot een grotere vraag naar flexibele arbeid. Freelancers en flexwerkers die via payrolling werken hebben hiervan geprofiteerd.

Economische ontwikkeling
Hoogst onzeker is hoe de vraag naar flexibele arbeid zich ontwikkelt in de komende jaren. Het onzekere economische herstel heeft plaatsgemaakt voor een florerende economie. Ongetwijfeld durven steeds meer bedrijven steeds vaker een vast contract aan te bieden. Het aantal vacatures neemt in sneltreinvaart toe en bedrijven moeten concurreren voor de beste werknemers. Hierdoor zullen werkgevers zich ook genoodzaakt voelen vaker een vast contract aan te bieden. Anders kiest de werkzoekende voor een ander. De uitdaging voor werkgevers verschuift van ‘weerbaar zijn voor tegenslag met flexibele schil’ naar ‘het binden van de juiste talenten’.

Natuurlijk is het afwachten of het aantal professionals met een vast contract daadwerkelijk gaat toenemen ten opzichte van flexibele arbeidskrachten. Misschien dat bedrijven toch vasthouden aan hun flexibele schil.

Nieuw kabinet
Wat de vraag naar flexibele arbeid ook enorm kan beïnvloeden is het beleid rondom de arbeidsmarkt van het volgende kabinet. De erfenis van het vorige kabinet op dit gebied is de Wet DBA en de Wet Werk en Zekerheid. De ene wet maakte het werken met zzp’ers risicovoller, de andere wet maakte het zelf in dienst nemen van medewerkers minder aantrekkelijk. Hierdoor nam de vraag naar payrollende freelancers enorm toe.

Op dit moment is er een formatie bezig met partijen die ideologisch ver van elkaar verwijderd zijn. Hun visie op de arbeidsmarkt verschilt enorm. Wat het beleid gaat worden is dus hoogst onzeker. Misschien worden vaste contracten aantrekkelijker gemaakt door de doorbetalingsplicht bij ziekte te verkorten en het ontslagrecht te versoepelen. Wellicht wordt de Wet DBA de prullenbak in gegooid. Maar misschien verandert er wel helemaal niets.
Op basis van deze kwartaalmonitor kunnen we concluderen dat de vraag naar payrollende freelancers en flexwerkers wederom is toegenomen. Op korte termijn verwacht ik geen verandering in de alsmaar stijgende populariteit van flexibele arbeidskrachten. Maar hoe zich dit in de toekomst ontwikkelt, is niet duidelijk.

Paul den Ronden, Tentoo