VPO ergert zich aan misverstanden over payroll

0
376

Veel te vaak komen in discussies en publicaties over payrollen onjuiste feiten en beelden naar voren. Dat is de VPO (Vereniging Payroll Ondernemingen) een doorn in het oog en daarom publiceert de brancheorganisatie een brochure met 10 misverstanden over payrollen. De brochure wordt breed verspreid.

Payroll is een relatief jonge vorm van dienstverlening op de arbeidsmarkt waarmee vandaag de dag ruim 150.000 mensen een baan hebben. Evengoed is payroll met regelmaat onderwerp van discussie. Tussen werkgevers- en werknemersorganisaties, binnen de politiek en in de media. “Een goede discussie hoe payroll bijdraagt aan onze arbeidsmarkt is prima”, aldus VPO-voorzitter Jeu Claes. “Wij zijn graag in gesprek hoe het nog beter kan, maar wel op basis van de juiste feiten.”

Sociale zekerheid
De misverstanden die de VPO naar voren brengt, betreffen onder meer de positie van de medewerker (een payrollkracht weet niet dat hij een payrollcontract heeft), de reden waarom een bedrijf kiest voor samenwerking met een payrollorganisatie (onder werkgeversverplichtingen uitkomen), de arbeidsvoorwaarden (slechter dan vaste krachten) en de sociale zekerheid (geen ziekte-uitkering, geen pensioen). In korte bewoordingen legt de VPO uit hoe het wel zit.

Norm
Zoals overal op de arbeidsmarkt zijn er nette werkgevers en werkgevers die regels aan hun laars lappen. Dus zijn er ook malafide payrollers. “Maar die mogen niet de norm zijn voor de discussie”, aldus Claes. “Wie zaken doet met payrollondernemingen die zijn aangesloten bij de VPO, heeft te maken met professionele HR-ondernemers die zorgen dat mensen onder goede arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden aan het werk zijn. Vaak nog beter dan het inlenende bedrijf zelf zou kunnen doen.”

Brochure
> ABU misverstanden
Bron: Persbericht VPO, 5 april 2013