Voordelen parttime opdrachten zp’er

0
183

Parttime opdracht is zo slecht nog niet voor zp’er

Opdrachten voor zelfstandig professionals (zp’ers) lopen terug wat betreft het aantal uren per week. Dit terwijl bijna drie op de vier zp’ers het liefst een volle werkweek van 40 uur wil maken. Slechts 8 procent zoekt bewust een parttime (minder dan 32 uur) opdracht. Dit blijkt uit onderzoek ten behoeve van de tweede editie van ZP Facts. Dat de wens om fulltime te werken niet altijd kan worden ingevuld, is echter niet per definitie negatief. Het biedt ook voordelen.

Voordelen parttime opdrachten
Het is bij een parttime opdracht bijvoorbeeld gemakkelijker om er nog een opdracht naast te hebben. Een combinatie van verschillende opdrachten maakt de werkweek afwisselender, het werk interessanter en de zp’er leert hier meer van. Zo kan hij bijvoorbeeld met opdrachtgevers in verschillende sectoren zijn horizon verbreden; zowel qua marktkennis als het opdoen van nieuwe contacten. Het hebben van meerdere opdrachtgevers vergroot de leermogelijkheden. Continue zelfontplooiing is van belang voor de zp’er en zij noemen dit ook vaak één van de grootste pluspunten van het zelfstandig ondernemerschap.

Steekt de zp’er de overgebleven uren in de week niet in een andere opdracht, dan kan hij die tijd besteden aan het volgen van opleidingen en trainingen en het behalen van certificeringen. Hiermee verbetert hij zijn vakkennis en maakt hij zichzelf aantrekkelijker voor opdrachtgevers. Deze ‘investering in zichzelf’ kan een zp’er zelfs hoger uurtarief opleveren. Hierdoor kan hij in de toekomst met minder uren toch nagenoeg hetzelfde inkomen genereren als wanneer hij 40 uur aan betaalde opdrachten had. Dit kan met name voor vrouwelijke zp’ers zijn vruchten afwerpen. Uit een eerder onderzoek van ZP Facts blijkt namelijk dat de uurtarieven van vrouwelijke zp’ers lager liggen dan dat van hun mannelijke collega-zelfstandigen. Een netwerk onderhouden en uitbreiden is tijdrovend. Bij een parttime opdracht hebben zp’ers hier ook voldoende ruimte voor. Daarnaast kunnen zij zich bij een niet volledig gevulde werkweek bezighouden met innovatie, productontwikkeling, kennisdeling en het opzetten van samenwerkingsverbanden met andere zp’ers.

Minder uren beschikbaar
Parttime opdrachten zijn dus zo slecht nog niet voor de zp’er en dat is maar goed ook want ZP Facts signaleerde een trend dat voor steeds meer opdrachtgevers een 36-urige werkweek (of zelfs minder) de standaard is. Dit is mogelijk te verklaren doordat organisaties het terugdringen van het aantal uren voor een opdracht als middel inzetten om kosten te besparen. Naast deze trend, die al in 2012 begon en de afgelopen jaren in bijna alle sectoren heeft doorgezet, geven zp’ers aan minder uren per week beschikbaar te zijn voor opdrachten. En zo is de wisselwerking tussen vraag en aanbod dus op elkaar afgestemd.

Ondernemen
De zp’er hoeft bij overgeschoten uurtjes dus allerminst in paniek te raken. Maar dan moet hij de overige tijd wel nuttig besteden, om zo links- of rechtsom meer waarde te creëren. Hiermee onderscheidt de ondernemende zp’er zich. Het zp-bestaan stopt niet bij het aantal uren dat hij besteedt aan één opdracht, het is fulltime ondernemen!

In het derde ZP Facts rapport kun je meer lezen over de wisselwerking tussen vraag en aanbod in de flexibele arbeidsmarkt.

Gert-Jan Schellingerhout

> ZP Facts

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here