Vooral jongeren vangen pieken op in landbouw en horeca

0
51

Seizoensverschillen in werkgelegenheid zijn het best zichtbaar in de landbouw en de horeca. Deze pieken worden voornamelijk opgevangen door jonge werknemers in de leeftijd van 15 tot 25 jaar.

Dit meldt CBS.

Het aantal werknemersbanen in de land- en tuinbouw vertoont een heel regelmatig patroon. Tussen 2006 en 2016 lag dat aantal in de zomer gemiddeld 30 procent hoger dan in de winter. In januari 2015 waren er bijvoorbeeld 91 duizend banen, in juli 116 duizend.

Merendeel werknemersbanen landbouw vaste baan
Vaste banen komen in de bedrijfstak landbouw het vaakst voor. Een derde van het aantal werknemersbanen in deze bedrijfstak wordt bezet door 15- tot 25-jarigen, terwijl er relatief weinig ouderen in loondienst zijn bij landbouwbedrijven.  Niet alleen de oproep- en tijdelijke banen voelen de effecten van seizoensschommelingen, ook het aantal vaste banen beweegt mee.

Vooral jongeren vangen pieken op in landbouw en horeca

Minder schommeling banen horeca
In de horeca is de schommeling tussen de pieken en dalen verhoudingsgewijs kleiner dan in de landbouw. In de horeca groeit in het hoogseizoen het aantal werknemersbanen met een tijdelijk contract, en ook het aantal oproepbanen. Ook hier hebben de jongste werknemers (15 tot 25 jaar) het meest te maken hebben met seizoensinvloeden.

Bron: CBS, 8 december 2016