Viewerkt: “Werk heeft gepensioneerde veel te bieden”

0
602

Logo Viewerkt, roodHet is zonde dat oudere werknemers en gepensioneerden vaak aan de kant staan, vinden Egbertjan Kroes en Michiel de Waal. Daarom startten zij met Viewerkt, uitzendbureau voor ouderen. De Waal: “Ouderen – of liever experts – hebben vele talenten, veel ervaring en zijn loyaler dan de jongere generatie. Zij kunnen bovendien hun ervaring overbrengen op de jongere generatie.”

Kroes en De Waal wilden voor zichzelf beginnen. Kroes heeft ervaring in de re-integratiebranche. De Waal studeerde Economie, Management & Recht en stond daarna dertien jaar voor de klas. Dat ze een uitzendbureau zouden beginnen, wisten ze al snel. De Waal:”Maar het leek ons goed een focus te kiezen. Daarmee heb je een betere kans om als uitzendbureau succesvol te worden.” Ze kozen voor de oudere doelgroep, omdat ze het zonde vinden dat deze doelgroep aan de kant staat. Viewerkt spreekt overigens over ‘experts’ en niet over ouderen. Drie maanden geleden schreven ze zich in bij de Kamer van Koophandel. Ze doen Viewerkt nu nog naast een (parttime) baan. Vanaf september gaat Kroes er fulltime mee aan de slag, De Waal hoopt snel te kunnen volgen. Hij werkt nu nog drie dagen per week in het onderwijs en is daarnaast muzikant.

LucratiefMichiel de Waal, oprichter en eigenaar van Viewerkt
Drie dagdelen per week als receptioniste werken. In de winter een project te doen van een paar maanden. Er zijn vele mogelijkheden voor ouderen. De Waal noemt als voorbeeld een timmerman van 87 jaar, die jongeren opleidt die anders lastig aan het werk komen. “Hij doet dat nog steeds met heel veel plezier. Het wordt gelukkig steeds meer geaccepteerd dat ouderen ook na hun pensioen aan de slag blijven.”

Werk heeft ook gepensioneerden veel te bieden, vindt De Waal. “Volledige vrijheid is voor veel mensen een groot gat. Werken – meestal in deeltijd – biedt een dagritme, collega’s, je hebt iets te vertellen en hebt een doel in het leven. “ Onderzoek wijst uit dat mensen ook gezonder blijven, als ze aan de slag blijven, vertelt De Waal. “Bovendien – en dat weten veel mensen niet – is werken voor een gepensioneerde erg lucratief. Omdat ze vrijgesteld zijn van bepaalde premies, houden ze meer over dan een 65-minner.”

Vooroordelen
Vijftig -en 65-plussers kampen natuurlijk wel met vooroordelen op de arbeidsmarkt. Ze zouden vaker ziek zijn en bovendien inflexibel zijn. “Niet waar”, vindt De Waal. “Ook hier wijst onderzoek het tegendeel uit. Ouderen zijn niet vaker ziek. Ze worden bijvoorbeeld doorgaans ook niet zwanger.” En de inflexibiliteit is niet zo van toepassing op de huidige generatie 60- tot 70- jarigen, is zijn overtuiging. “De echte babyboomgeneratie is al langer met pensioen. Die hadden veel eisen en waren met velen.” De Waal verwacht dat werken naast het pensioen in de toekomst belangrijker wordt. “Er komt een generatie aan waarbij het pensioen soms zal tegenvallen. Zij hebben het extra geld meer nodig. Het mes snijdt dan aan twee kanten, want als je veel vrije tijd hebt, geeft je ook meer geld uit.”

Voorlichting
Voorlichting geven is een belangrijk onderdeel van het werk nu. De eerste aanmeldingen zijn binnen, vooral van de vijftigplus categorie. “De 65-plussers denken vaak nog niet na over de mogelijkheid weer aan de slag te gaan”, is de ervaring van De Waal. “Maar als je even met ze doorpraat, zijn ze snel enthousiast.” Om die groep te bereiken, moeten ongebruikelijke kanalen worden ingezet. De ouderenbond, de huis-aan-huisbladen of het kerkblad. Dat zijn de media die door de oudere generatie goed gelezen worden. Maar ook het internet is een goed kanaal, zegt De Waal. “Echte digibeten kom je in die generatie nog weinig tegen”, zegt De Waal. “Die tijd is voorbij. Iedereen is tegenwoordig aan het internetbankieren, en aan het e-mailen. Maar we denken wel aan een stukje bijscholing bijvoorbeeld op het gebied van Social Media voor onze uitzendkrachten.  Ik vind nog altijd het leuk om mensen iets te leren.”

Kennisoverdracht
Bijzondere aandacht krijgt de volgende vraag: hoe kun je de kennis en de ervaring van oudere werknemers over dragen aan jongeren? Dat zijn de Waal en Kroes aan het uitwerken, in overleg met partijen als de gemeente, de provincie en de onderwijsinstellingen. Dat stuit op veel enthousiasme. “Vooral in de techniek  is er natuurlijk een groot tekort aan vakmensen. Daar ligt een kans voor ons.” De Waal heeft weinig angst voor de huidige economische crisis. “Veel werkgevers hebben in die tijden toch meer behoefte aan een flexibele schil.” Wel merkt De Waal dat opdrachtgevers zuiniger zijn. “Iedereen is kritisch op de centen, We zullen moeten strijden om de klant. Maar dat geldt denk ik  in deze tijd voor alle branches.”

Backoffice
De Waal en Kroes vinden het belangrijk hun zaken goed geregeld te hebben, ook in de backoffice. “We komen beide niet uit de uitzendbranche. Het is bovendien een risico om alles zelf te doen. PSC vonden we een degelijke partij. Ze bieden ook goede ondersteuning, zoals een checklist bij het opstellen van contracten. Onze kracht ligt meer in het leggen van contacten en het motiveren van mensen.”

Meer informatie vindt u op viewerkt.nl

Interview: Mariëlle de Groot