Videosolliciteren met Red app van Tempo-Team

0
1113

Videosolliciteren met de Red app van Tempo-Team

Digitaal solliciteren en werven is in opmars.
Video solliciteren is daar een belangrijk onderdeel van en blijkt voor veel werkzoekenden kansen te bieden.

In oktober van dit jaar werd al gemeld in een interview van het AD met jobmarketing expert Aaltje Vincent, dat diverse bedrijven videosollicitaties tot een vast onderdeel van hun procedure maken.

Red app - Tempo Team

Onlangs organiseerde Aaltje Vincent een seminar, onder de titel State of the Art, de praktijk van recruitment. Tijdens dit seminar werd aandacht gegeven aan diverse tools die gebruik maken van videosolliciteren. Zo werd voor de aanwezige loopbaanprofessionals en recruiters ook de werking van de Red app van Tempo-Team belicht.

De trend in solliciteren met video kan worden geassocieerd met het werven van jonge werkzoekenden. Ook voor oudere werkzoekenden kan het echter tot goede resultaten leiden, vooropgesteld dat ze even worden geholpen om ermee aan de slag te gaan.

Snellere klik met beeld van iemands persoonlijkheid
“Video biedt meer kansen wanneer mensen door een outplacement traject op zoek moeten naar een andere baan, omdat daarmee sneller en beter iemands persoonlijkheid in beeld komt,” zegt Sandra Bruggeman, directeur Tempo-Team Employability, in een toelichting op de Red app.

“Wij zien dat videosollicitaties aantoonbaar meer uitnodigingen opleveren voor een sollicitatiegesprek.

Sandra Bruggeman
Sandra Bruggeman, directeur Tempo-Team Employability

Wij begeleiden dagelijks mensen vanuit een achterstandssituatie naar werk. Dat doen wij met een team van zeer gedreven mensen, vanuit de gedachte dat iedereen recht heeft op werk.”

Functies veranderen
“Het vinden van een nieuwe passende baan wordt echter steeds ingewikkelder, want de arbeidsmarkt is ongelooflijk dynamisch. Zo verdwijnen oude banen, verschijnen er nieuwe banen, veranderen functie-eisen en worden er andere competentie-eisen gesteld. Dat betekent dat het goed doorgronden van een cv van wat iemand kan en wat iemand waard is, steeds moeilijker wordt,” legt Bruggeman uit.

“We hebben in de afgelopen jaren geëxperimenteerd met videosollicitaties. Mensen vinden het aanvankelijk moeilijk. ‘Wat moet ik dan precies zeggen,’ vragen ze zich af. ‘Hoe werkt het technisch? Moet het kort of lang?’ Het kan snel een onsamenhangend verhaal worden. Daarom hebben wij bij Tempo-Team de Red app ontwikkeld. Hiermee wordt video solliciteren toegankelijk en laagdrempelig gemaakt.”

Bruggeman illustreert het met het verhaal van een vrouw van 33 jaar, die kassamedewerker was. “Zij zat bij ons in een outplacement traject en wilde graag administratief medewerker worden in de Rotterdamse haventransport. Qua opleiding zag haar cv er goed uit, maar er was geen directe link vanuit haar achtergrond met die specifieke functie in de sector haventransport. Haar sollicitatiebrieven hadden tot dan toe geen match opgeleverd en zij ontving geen uitnodigingen voor een gesprek. Dankzij haar videosollicitatie via de Red app kreeg zij uiteindelijk toch de baan in de haven die zij wilde.”

Videopitch onderdeel van sollicitatietraining
“Zoals uitgelegd is de drempel om jezelf te filmen en op te nemen voor veel mensen best hoog. Met onze outplacement service hebben wij de videopitch daarom tot onderdeel gemaakt van onze sollicitatietraining. Het maken van een pitch vraagt ook wel wat ondersteuning, ook al zijn er hulpmiddelen gegeven in de app. Terwijl wij mensen trainen voor de filmopname voor de app krijgen ze meteen ook een goede voorbereiding op het daadwerkelijke sollicitatiegesprek. Hoe het gesprek zal gaan, dat wordt voor hen meteen al wat concreter.”

Kortere procedure
“Voor bedrijven is het fijn dat de sollicitatieprocedure dankzij de app veel korter is geworden. Het maken van een selectie uit een enorme hoeveelheid brieven is niet meer nodig. Het ‘klik’-gesprek is ook niet meer nodig, want de klik is al gemaakt door de kennismaking via de app.”

De investering bleek ook profijtelijk te zijn voor Tempo-Team zelf.

“Meer mensen zijn via ons naar werk bemiddeld dankzij de inzet van deze app,” vertelt Bruggeman.
“Wij hebben in de afgelopen maanden een aantal testen uitgevoerd. Een voorbeeld is een secretarieel medewerker die 35 keer een brief had geschreven met cv. Op basis daarvan werd ze vijf keer uitgenodigd voor een gesprek over een baan. Daarna solliciteerde zij via de Red video app. Naar aanleiding daarvan werd ze maar liefst bij vier van de vijf sollicitaties (via de app) uitgenodigd voor een gesprek. Dat is een opvallende verbetering van haar kansen.”
Tempo-Team Red app - presentatie door Sandra Bruggeman
“Bij representatieve beroepen, zoals in de horeca, secretariële functies of banen in de retail is videosolliciteren met de Red app echt een ondersteuning. In die sectoren wil men graag snel een indruk krijgen van iemands persoonlijkheid.

Ook voor mensen die vanuit een achterstand op de arbeidsmarkt komen, is de app zinvol. Deze werkzoekenden moeten de stap maken naar een ander beroep. Zij beschikken niet over een ideaal aansluitend cv, maar hebben wel belangrijke vaardigheden die we via de Red app in beeld kunnen brengen.”

Tips voor social media communicatie
Andrea Lansbergen is bij Tempo-Team Employability verantwoordelijk voor social media. Zij geeft tot slot een paar tips aan werkzoekenden:

“Blijf dicht bij jezelf als je social media gebruikt. Blijf vooral positief in wat je zegt. Klagen mag, maar doe dat vooral lekker thuis, niet op social media. Zorg dat je zichtbaar wordt met alle dingen waar je goed in bent. Het is vooral een kwestie van doen en netwerken. Zoek mensen op en stel hen vragen via social media.

Besef goed: een cv zegt veel, maar het is ‘maar’ papier. Via social media ben je veel beter vindbaar,” zo adviseert zij. “Verplaats je dus in de achtergrond van een vacature. Er zit een team achter, een sfeer, een werkplek. Probeer daarbij aan te sluiten.”

Interview: Hinke Wever, FlexNieuws