Vertrouwen MKB-ondernemers flink toegenomen

0
329


17 juni 2010

In het voorjaar van 2010 is het vertrouwen in de Nederlandse economie onder MKB-ondernemers flink toegenomen. In het voorjaar 2009 bereikte het vertrouwen een dieptepunt als gevolg van de internationale kredietcrisis.

Ook wat betreft de vooruitzichten voor de eigen onderneming is de ondernemer positiever. Ten opzichte van één jaar geleden verwachten meer ondernemers een omzet- en winstgroei.

Ondernemer blijft opvallend negatief over economie
Hoewel de MKB-ondernemer aanmerkelijk positiever geworden is over de Nederlandse economie en over de vooruitzichten voor de eigen onderneming, blijft de ondernemer in 2010 opvallend negatief over het gevoerde economische beleid in Nederland. Slechts 16% van de ondernemers geeft aan vertrouwen te hebben in het economische beleid. Dit percentage is lager dan in 2009 het geval was.

Goede eerste indruk
De stemming onder MKB-ondernemers ten aanzien van de Nederlandse economie en de eigen bedrijfsprestaties is te beschouwen als een goede eerste indruk van de verwachte economische ontwikkeling van MKB-bedrijven in de nabije toekomst.

Ondernemersvertrouwen
De gegevens omtrent de stemming onder ondernemers zijn ontleend aan het MKB-Beleidspanel. Dit is een enquête onder bijna 2.000 ondernemers in het MKB. De laatste enquête is in het voorjaar van 2010 gehouden. Allereerst wordt ingegaan op het ondernemersvertrouwen ten aanzien van de Nederlandse economie en het economische beleid in Nederland. Vervolgens wordt een beeld gegeven van de verwachtingen van MKB-ondernemers over hun eigen bedrijfsprestaties (omzet, winst en werkgelegenheid), gevolgd door de stemming van ondernemers in de diverse sectoren.

Gerelateerd nieuws
> Unique: MKB ondanks crisisjaar positief over toekomst
> Unique en TNO presenteren MKB Marktmonitor

Bron: EIM, juni 2010