"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Vacatureteksten: waardevolle producten in de flexmarkt

Vacatureteksten: waardevolle producten in de flexmarkt.

Iris Wright
Door Iris Wright, Voor Tekst

Natuurlijk ga je voor die beste kandidaat. Dus stel je nu eens voor dat jouw vacaturetekst fysiek in een etalage staat middenin een drukke winkelstraat. Stopt de kandidaat dan om die tekst te lezen? Zo nee, dan is er werk aan de winkel. Letterlijk, want een vacaturetekst moet je zien als een product in een etalage. Zeker binnen de flexbranche. Zonder vacatures is er simpelweg geen werk voor intermediairs; opdrachtgevers schakelen juist jullie kennis in om de beste kandidaten te vinden.

Toegevoegde waarde vacaturetekst
Vaak is de vacaturetekst het eerste contactmoment met potentiële werknemers. Dit is niet voor niets het meestgebruikte middel binnen de arbeidsmarktcommunicatie. Een goede eerste indruk maak je geen 2 keer. Je koopt ook niet de kleding die een etalagepop aanheeft als het je niet aanspreekt, toch? Dus een bedrijf als Coolblue verkoopt ook niks als de productomschrijvingen onduidelijk zijn en het prijskaartje ontbreekt. Hetzelfde geldt voor vacatureteksten binnen jouw werving en selectie. Zie jouw website als de winkel en de vacatures als de producten in die winkel. Door de juiste presentatie en productomschrijving verkoop jij je vacature aan de juiste kandidaten.

Jij bent de verkoper
Opdrachtgevers hebben juist jouw hulp nodig bij hun werving en selectie. Ze doen een beroep op jouw expertise. En dat betekent ook dat een simpele copy-paste-actie van het functieprofiel niet volstaat. En al helemaal niet als je alleen hun bedrijfsnaam wijzigt naar ‘onze opdrachtgever’. Wist je bijvoorbeeld dat:

  • 90% van recruiters aangeeft dat zij vacatureteksten schrijven als minst favoriete taak zien? Bron: IG!
  • de conversie daalt met 30 tot 40% als intermediairs vacatures zonder naam van de werkgever/opdrachtgever publiceren? Bron: Vonq.

Laat jouw expertise als intermediair zien door aandacht te besteden aan de vacatureteksten. Het lukt de opdrachtgever niet om zelf de beste kandidaten te vinden en dat is precies de reden waarom ze bij jou aankloppen. Met andere woorden: maak werk van jouw vacaturetekst. Jij bent de verkoper die het product perfect in de flexmarkt weet te zetten.

Verhoog de conversie
Hoe meer aandacht jij besteedt aan de vacaturetekst, hoe meer je profiteert. In plaats van zelf honderden cv’s af te struinen, doet een vacature (grotendeels) de preselectie voor je. Ook verhoogt de conversie aanzienlijk en zijn de sollicitanten van betere kwaliteit. Met andere woorden, je bespaart achteraf tijd én de omzet blijft op deze manier groeien. Win-win! Dus hoe pak je dit precies aan? Een paar tips:

  1. Doe altijd een intake. Met de vacature-intakecirkel leg je een stevige fundering voor jouw tekst.
  2. Schrijf de tekst alsof je tegen de doelgroep praat. Het maken van een persona gaat je daar zeker bij helpen.
  3. Maak een wervende introductietekst en breng de functie-inhoud helder onder woorden.
  4. Beperk het aantal bullets bij de functie-inhoud en vereisten. Probeer er 3 te vermelden maar maximaal 5.
  5. Benoem de arbeidsvoorwaarden. En doorbreek daarbij ook het salaristaboe!

Vacatureteksten zijn hét product in de flexmarkt. Dus laat jouw tekst het pronkstuk zijn van de etalage. Op die manier haal jij het uiterste uit jouw werving en selectie.

Iris Wright, Voor Tekst Arbeidsmarktcommunicatie

Lees ook haar columns:
Vacatureteksten schrijven: wat zijn de regels?
Zo werf je zorgpersoneel

Iris Wright traint om alle arbeidsmarktdoelgroepen te kunnen bereiken. Hier schrijft en adviseert zij ook over.