UWV en FBD starten compliance opleidingstraject

0
255

UWV en financieel detacheerder FBD verzorgen sinds de zomer een CDD/KYC opleidingstraject vanwege het grote tekort aan gecertificeerde Customer Due Diligence (CDD) en Know Your Customer (KYC) analisten.

Inmiddels zijn de eerst elf kandidaten bij ABN-AMRO en Rabobank geplaatst en is de tweede groep begonnen met de opleiding. FBD is de eerste financieel detacheerder in de regio Twente die in samenwerking
met UWV deze opleiding aanbiedt.

“We zien dat er vanuit de sector een enorme vraag is naar compliance professionals. Dit komt doordat de overheid steeds meer verantwoordelijkheid bij de banken neerlegt als het gaat om het monitoren van het bankverkeer. Daarnaast heeft de overheid het toezicht op de sector verscherpt. Ondanks de grote vraag zijn maar weinig werkzoekenden direct inzetbaar op deze functies”, vertelt Daan Hendriksen, adviseur werkgeversdiensten bij UWV. “Door samen te werken met FBD kunnen wij gemotiveerde kandidaten met de juiste competenties een opleiding bieden die volledig voldoet aan de wensen van de (groot)banken. De werkzoekenden die het traject doorlopen, zijn daardoor verzekerd van een mooie baan.”

Hoe werkt het?
Geïnteresseerden kunnen zich via UWV aanmelden voor het CDD-opleidingstraject bij de FBD Academie. De geselecteerden volgen na een speeddatesessie een selectieweekend met assessments. Ook wordt er gekeken hoe de kandidaten samenwerken. Op basis hiervan besluit FBD welke kandidaten de verkorte opleiding tot CDD/KYC-analist kunnen volgen. Na het behalen plaatst FBD de kandidaten bij één van de grootbanken.

Toekomstplannen
Het CDD-opleidingstraject wordt al aangeboden in Twente, maar is inmiddels ook gestart in de regio Utrecht. Ook Amsterdam staat op de planning. UWV en FBD zijn van plan het opleidingstraject uiteindelijk in heel Nederland uit te rollen. “Dit is weliswaar een goed begin in het aanpakken van het tekort aan compliance medewerkers in de financiële sector”, zegt Michiel Strikker, projectleider bij FBD. “Maar we zijn er nog lang niet. Daarom blijven we zoeken naar nieuwe mogelijkheden om gaten in de financiële markt op te vullen met de juiste partners.”

Bron: UWV en FBD, 8 november 2019