Unique: MKB verwacht groei in personeel in 2012

0
803

Logo Unique17 januari 2012

55 procent van de ondernemers verwacht komend jaar nieuw personeel aan te nemen. 28 procent van de ondernemers geeft aan de flexibele schil de komende twee jaar uit te breiden. En maar liefst 73 procent van het MKB verwacht het komende jaar omzetgroei te realiseren.

Dit zijn de belangrijkste resultaten van de MKB Marktmonitor 2011/2012. Unique en TNO deden voor het derde jaar op rij grootschalig onderzoek onder bijna 4.000 ondernemers. Zij zijn persoonlijk geïnterviewd over economische en personele ontwikkelingen en aantrekkelijk werkgeverschap in nieuwe tijden.

Omzetgroei
Ondanks de eurocrisis is ondernemend Nederland positiever dan voorgaande jaren, zo blijkt uit resultaten van de MKB Marktmonitor. In 2010 sprak 68 procent een groeiverwachting uit en in 2009 was dat 62 procent. Om de groei in 2012 te kunnen realiseren wil 62 procent van de ondernemers nieuwe producten en diensten ontwikkelen, 54 procent wil het één-op-één contact met relaties intensiveren en 53 procent wil nieuwe markten aanboren.

Personeel
55 procent van de ondernemers verwacht komend jaar nieuw personeel aan te nemen. 28 procent van de ondernemers geeft aan de flexibele schil de komende twee jaar uit te breiden. Over de vergrijzing lijken ondernemers zich weinig zorgen te maken. 38 procent verwacht helemaal geen krapte en bijna 30 procent verwacht wel krapte, maar geen bezettingsproblemen.

MKB Marktmonitor
> MKB marktmonitor 2012 (omzet-en-personeel)

Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique
“Ondernemend Nederland staat bekend om haar optimisme. Dat optimisme blijkt terecht. 54 procent van de ondernemers geeft aan in 2011 omzetgroei te hebben gerealiseerd. Dit komt overeen met de verwachting die MKB’ers vorig jaar hadden. Daarnaast heeft 41 procent vorig jaar het personele bestand uitgebreid. Dat de personele groei achterblijft op de omzetgroei is een normaal verschijnsel. Ook dit jaar komt dat weer in de vooruitblik naar voren. Ondernemers gaan pas personeel aannemen als de omzetgroei is gerealiseerd, eerst zien, dan geloven”.

Bron: Unique, 17 januari 2012