Unique: “Flexibel werken heeft grens bereikt”

0
732

Logo Unique9 mei 2012

Meer dan 50 % van de Nederlandse MKB’ers wil in de toekomst de mogelijkheden voor flexibel werken niet verder uitbreiden.

Ruim 20 % heeft deze toekomstplannen wel en de overige MKB’ers zijn er nog niet over uit of zij de mogelijkheid om tijd- en plaatsonafhankelijk te werken binnen hun organisatie willen vergroten. Naar verwachting zal 24 % van de MKB’ers de flexibiliteit in werkplekken vergroten en 21 % de flexibiliteit in tijd. Dit blijkt uit de MKB Marktmonitor 2011/2012 die Unique samen met TNO heeft uitgevoerd.

Verder is de huidige stand van zaken op het gebied van flexibel werken onderzocht. Bij 60 % van de MKB-bedrijven werken medewerkers, met uitzondering van de buitendienstmedewerkers, altijd vanuit kantoor. Op het gebied van de werktijden, geeft 42 % van de MKB’ers aan dat er vaste werktijden worden gehanteerd. Bij 51 % van de organisaties zijn begin- en eindtijden flexibel af te stemmen. Daarnaast geeft 7 % van de MKB’ers aan dat hun werknemers zelf de werktijden mogen indelen.

Overheid is meest flexibel
De overheid komt als koploper op het gebied van flexibel werken naar voren. Bij 89 % van de overheidsorganisaties kunnen medewerkers begin- en eindtijden flexibel afspreken (73 %) of hun werktijden volledig zelf indelen (16 %). Daarentegen blijkt de sector vervoer & opslag flexibele werktijden het minst te omarmen. 55 % van de MKB’ers uit die sector geeft aan dat zij vaste werktijden hanteren. Regionaal bekeken zijn Groningen en Noord-Holland de provincies die het meest flexibel omgaan met werktijden. Limburg en Noord-Brabant blijken minder flexibel dan het landelijk gemiddelde.

Ook op het gebied van plaatsonafhankelijk werken loopt de overheid voorop. Bij slechts 24 % van de overheidsorganisaties werken medewerkers altijd vanuit kantoor. Dat is ruim 36 % onder het landelijk gemiddelde (60 %). Callcenters en contactcenters zijn op dit vlak het minst flexibel. Op regionaal niveau blijkt de provincie Zeeland het minst flexibel, op de voet gevolgd door Noord-Brabant. De meest flexibele provincies zijn respectievelijk Noord-Holland, Groningen en Drenthe.

Raymond Puts
“De mate waarin organisaties flexibel werken, zal binnen het MKB geen enorme vlucht meer nemen”, aldus Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique. “Toch bevestigt 67 % van de ondernemers dat flexibel werken de aantrekkelijkheid van een werkgever vergroot. Het is daarom de vraag hoe MKB’ers dat gaan verenigen in nieuwe tijden, waarin aantrekkelijk werkgeverschap steeds hoger op de agenda van organisaties komt te staan. Met de volgende MKB Marktmonitor zullen we dat nader onderzoeken.”

Bron: Unique, 9 mei 2012