Uitzendkrachten Super de Boer voortaan beter af

0
1108

20 juni 2009

Uitzendkrachten bij de distributiecentra van Super de Boer maken voortaan meer kans om door te stromen naar een reguliere baan. Bovendien gaan ze er niet op achteruit als ze een contract krijgen.

Dat is een van de afspraken over uitzendkrachten in de nieuwe cao voor distributiecentra van de supermarktketen.

Vanaf 1 juli uitzicht op vaste baan
In de cao voor de distributiecentra van supermarktketen Super de Boer erkent FNV Bondgenoten dat een ‘flexibele schil’ een noodzaak is voor het logistieke proces bij de distributiecentra. Dat maximaal een kwart van de medewerkers als uitzendkracht werkt, is dus onvermijdelijk. Daar staat tegenover dat een uitzendkracht vanaf 1 juli uitzicht krijgt op een vaste baan na zijn uitzendcontract. Uiteraard moet er plek zijn en moet iemand ook geschikt zijn voor de job.

Avondtoeslag
Bovendien behoudt degene die een contract krijgt als hulpkracht zijn avondtoeslag. Dat was voorheen niet het geval, waardoor uitzendkrachten er tot 15 procent in inkomen op achteruit gingen als ze een contract kregen. Over het laatste punt voerde FNV Bondgenoten dit voorjaar actie bij Super de Boer in Beilen. Vakbondsbestuurder Lex Makkinje van FNV Bondgenoten over de nieuwe afspraak: “Dit is pure winst voor de uitzendkrachten.”

Vast werk
Makkinje is ook blij met de afspraak over uitzicht op vast werk: “Na één of twee jaar uitzendwerk weet je wel of iemand geschikt is voor zijn werk. Er is dan geen enkele reden meer voor een tijdelijk contract, zo was ons betoog. Dit biedt echt perspectief.” Super de Boer heeft belang bij goed gemotiveerd personeel en zulke afspraken helpen daar zeker bij, denkt Makkinje.

Minder dan een tientje
FNV Bondgenoten wil in cao’s dit soort afspraken maken in het kader van de vakbondscampagne Gewoon goed werk. Zeker 1,5 miljoen mensen in Nederland verdienen minder dan een tientje per uur. Dat zijn vooral jongeren, vrouwen, allochtonen, mensen met weinig opleiding en deeltijders. Zij werken bijvoorbeeld als schoonmaker, uitzendkracht, postbezorger, taxichauffeur of winkelmedewerker.

Gerelateerd nieuws
> SNCU (CAO Politie) uitzendbranche lanceert meldpunt
> Nu ook één wachtdag mogelijk in CAO NBBU
> FNV: Jan de Rijk overtreedt CAO Transport
> Akkoord over verlenging CAO Glastuinbouw
> CAO huis-aan-huisbladjournalisten voor NWG
> FNV: CAO-lonen minder gestegen

Bron: FNV Bondgenoten, 16 juni 2009