"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitzendkrachten leveren op verzoek curator? Pas op!

Het komt helaas regelmatig voor: een bedrijf gaat failliet en de curator wil het bedrijf (gedeeltelijk) nog even door laten draaien, om daarmee de kans een koper te vinden zo groot mogelijk te laten zijn, of bijvoorbeeld om de bestaande winkelvoorraden te verkopen.

Inhuren via een uitzendbureau
Door het faillissement is het personeel ontslagen. De curator kan besluiten om tijdelijk mensen via een uitzendbureau in te huren. Zowel de curator als het uitzendbureau zijn er bij gebaat om de mensen die voor het faillissement al werkzaam waren hiervoor in te zetten. Het lijkt voor iedereen een goede oplossing. De curator beschikt over mensen met de juiste ervaring, de ontslagen medewerkers kunnen (even) doorwerken, met de hoop dat ze bij een doorstart ook worden aangenomen en het uitzendbureau kan snel en relatief eenvoudig de juiste mensen leveren.

Wrange pil voor uitzendbureau?
Zoals blijkt uit een recente uitspraak van de Rechtbank Oost-Brabant, kan er bij een faillissement ook sprake zijn van opvolgend werkgeverschap. In deze uitspraak ging het weliswaar niet om een uitzendbureau dat de pineut is en hoge transitievergoedingen moet betalen, maar de situatie is vergelijkbaar.
Als de voormalig werknemers in (vrijwel) dezelfde functie aan de slag gaan als bij het failliete bedrijf, wordt dit ook gezien als opvolgend werkgeverschap. Dit betekent dat voor het bepalen van het recht op een transitievergoeding ook de periode dat de werknemer bij het failliete bedrijf in dienst was, meegeteld moet worden.

Gouden horloge
Bij een faillissement is er regelmatig sprake van het inzetten van oud-gedienden, die hun ‘gouden horloge’ al in hun zak hebben. De rekening voor de transitievergoeding die op de deurmat valt is dan een fors bedrag, terwijl ze na het faillissement in veel gevallen maar korte tijd werken.

Wilt u meer weten over de risico’s en addertjes onder het gras rondom de transitievergoeding, neem dan contact op.

Dit is een bijdrage van Henk Geurtsen – Flex-Experts (henk.geurtsen@flex-experts.nl)

Zie de uitspraak, bron: Rechtspraak.nl / ECLI:NL:RBOBR:2016:4849

Henk Geurtsen is de oprichter van Experts in Flex en werkt sinds 1976 voor het grootste deel van zijn carrière binnen de flexbranche.