"Voor futureproof ondernemen in flex"
SLUIT MENU

Uitstel pensioen: minder werken de oplossing?

Is minder werken een oplossing voor de ‘getroffen’ populatie werknemers van wie de AOW-leeftijd in 2012 is verhoogd? Deze vraag stelt FD zich in een beschouwing.

Spagaat
Hoe om te gaan met de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd naar 67 jaar is nog altijd een open vraag.
FD schetst de spagaat waar oudere werkenden zich in bevinden; waar er enerzijds langer doorwerken wordt verwacht en er anderzijds weinig steun is van werkgevers.

Boosheid
Uit een op 26 februari gepubliceerd onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI) blijkt dat oudere werknemers zich vaak overvallen en boos voelen over de wijzigingen in de pensioenregelingen. Ook blijkt langer doorwerken voor een grote groep oudere werknemers niet mee te vallen.

ndi1

ndi2

Angst
HR-directeur van Bavaria Marcel Voets zoekt kostenefficiënte oplossingen om te zorgen dat de oudere kern in zijn bedrijf tot de pensioensleeftijd kan aanblijven. Hij stuit hierbij vaak op weerstand in de vorm van angst: “Er leeft een onderhuidse angst dat je iets afstaat dat je onmogelijk weer terug kunt krijgen.”

Generatieregeling
Bavaria heeft een generatieregeling geïnitieerd om zestigplussers tot aan hun pensioenleeftijd halve werkweken te laten draaien. Een manier om de ouderen en hun kennis te kunnen behouden  én ruimte te maken voor jongere en goedkopere krachten.

Terughoudendheid
Ook voor de generatieregeling is het echter moeilijk volgers te werven. “Werknemers wachten tot de eerste schapen over de dam zijn”, aldus Marcel Voets. Volgens FNV-bestuurder Ilja Philippen is deze terughoudenheid eenvoudig te verklaren met het feit dat gedetacheerden minder pensioen opbouwen.

FD, 3 februari 2016 en NIDI, 26 februari 2016

Hinke Wever is een creatieve verbinder van werk- en levensterreinen. Ze was als redacteur vanaf de start betrokken bij FlexNieuws.