Tuinbouwsector houdt vast aan arbeidsmigranten

0
301

27 juni 2012Holland-Contracting.nl

Nederlandse tuinbouwbedrijven verkiezen arbeidsmigranten boven langdurig werklozen. Dit blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Holland Contracting.

Holland Contracting voerde het onderzoek uit onder 30 tuinbouwbedrijven in het Westland. Ruim een derde van de tuinders (37%) geeft de arbeidsmentaliteit van arbeidsmigranten als motivatie voor deze keuze. Overige naar voren komende factoren zijn: productiviteit (21%), flexibiliteit (21%) en betrouwbaarheid (21%).

Langdurig werklozen aan het werk in de tuinbouw
De overheid spoort langdurig werklozen op de Nederlandse arbeidsmarkt aan om werk in de tuinbouwsector te zoeken. Verwacht wordt dat een deel van deze uitkeringsgerechtigden ook werkelijk een baan zal vinden in de tuinbouwsector. Echter, Nederlandse tuinbouwbedrijven zien langdurig werklozen niet snel als mogelijke vervangers voor de invulling van beschikbare arbeidsplaatsen.

Tuinbouw heeft sterke voorkeur voor arbeidsmigranten
Arbeidsmigranten hebben een voorsprong opgebouwd op langdurig werklozen. De productiviteit ligt bij arbeidsmigranten over het algemeen hoger dan bij de Nederlandse werknemer. Dit, in combinatie met de flexibiliteit in het aantal uren en de kennis en ervaring van arbeidsmigranten, zorgt ervoor dat de tuinbouwsector vast blijft houden aan het inzetten van arbeidsmigranten.

Tuinders hebben behoefte aan flexibiliteit
“In tegenstelling tot de groep uitkeringsgerechtigden kiezen arbeidsmigranten vrijwillig voor het werken in de tuinbouw, waardoor zij zeer gemotiveerd zijn. Bovendien bieden arbeidsmigranten de flexibiliteit waar tuinders behoefte aan hebben. Deze factoren samen resulteren in een hogere productiviteit.”, aldus Volker van Vuurde, directeur van Holland Contracting.

Bron: Persbericht Holland Contracting, 26 juni 2012