Ton Wilthagen: “Arbeid is te duur”

0
394

In een interview met Intermediair Magazine, gehouden op de avond voor Prinsjesdag, zegt Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt: “Arbeid is gewoon te duur”.

Lees het complete interview

Lees ook Ton Wilthagen’s visie op een nieuwe ordening van de arbeidsmarkt

Quotes:
“We hebben op het gebied van producten met hoge toegevoegde waardes een voorsprong van vijf jaar op China, daar hebben we er meer van nodig. We weten nu dat je dingen moet maken met een hoge toegevoegde waarde die je kunt exporteren. Dienstverlening moet daarop gebaseerd zijn. We hebben te lang geloofd in het feestje van laagwaardige economische activiteit.

Ik voorzie nog een aantal zware jaren. Ook over de polder maak me zorgen, bijvoorbeeld averechtse effecten van vermindering van flexibilisering in de plaats van het ‘verzekeren’ van flexibiliteit. Het is een illusie dat dit productief zal zijn.”

Profiteren met lager niveau van arbeidsvoorwaarden
“Je hebt een stelsel nodig met collectieve voordelen en solidariteit om risico’s te dekken. Tegelijkertijd kun je met een wat lager niveau van arbeidsvoorwaarden absoluut profiteren. Meer mensen kunnen dan meedoen. Dus een universeler model, zoals in Scandinavië, maar met minder franje. Ik wens iedereen een fantastisch loon maar dat is niet haalbaar…”

Bron: Intermediair, 19 september 2013