Toename aantal VSO’s in Metaal

0
280

FNV ziet een toename van het aantal vaststellingsovereenkomsten binnen de metaalsector. De vakbond raadt aan om de VSO te laten controleren vóór ondertekening.

Een vaststellingsovereenkomst (VSO) wordt vaak door werkgevers ingezet om zonder tussenkomst van het UWV of de kantonrechter een ontslag met wederzijds goedvinden te regelen. De werkgevers hoeven dan geen ontslagvergunning of toestemming van de kantonrechter te hebben om een werknemer te ontslaan. Door ondertekening van de VSO gaat de werknemer akkoord met het ontslag.

Mogelijke gevolgen
Als de VSO niet juist is opgesteld, kan dit ernstige gevolgen hebben voor het recht van de werknemer op WW. Een jurist kan controleren of:

  • het recht op WW voldoende is gewaarborgd
  • de wettelijke opzegtermijn juist is vastgesteld
  • afspraken zijn opgenomen over vakantiedagen
  • rekening is gehouden met concurrentiebeding en andere arbeidsvoorwaarden
  • de ontslagvergoeding hoog genoeg is

Pensioen
Daarnaast kan een einde aan het dienstverband ook veel betekenen voor het pensioen. FNV raadt daarom aan om ook een consulent van het pensioenfonds te raadplegen: PME voor Metalektro, PMT voor Metaal & Techniek.

Wie al een VSO heeft getekend heeft 14 dagen om die te herroepen. Meer informatie over VSO’s is te vinden op Wikipedia en op ontslag.nl.

Bron: FNV, 7 september 2020