Sollicitatiebrief schrijven? 4 tips

0
186

Blog: Lucas Koren, YoungCapital

4 ultieme tips om je te onderscheiden met je sollicitatiebrief

Hoe schrijf je een sollicitatiebrief? Het doel is natuurlijk om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek, maar hoe kun je je onderscheiden van de rest? Je zult namelijk niet de enige zijn die solliciteert. In deze blog lees je onmisbare tips om je te onderscheiden van andere kandidaten.

#1 Zorg voor een goede opbouw
Allereerst, hoe bouw je een sollicitatiebrief op? Begin altijd met een aanhef. “Beste (voor- en achternaam)” is de meest gebruikte aanhef. Solliciteer je voor een functie als advocaat? Dan is “Geachte heer/mevrouw (achternaam)¨ de beste optie. Vervolgens is de openingszin aan bod. Wat ook meteen een hele belangrijke is. Wees creatief in de openingszin en heb lef. Beginnen met een quote die goed bij jou past, is een uitstekende openingszin. De lezer heeft je aandacht en leest uit nieuwsgierigheid door.

In de volgende alinea’s vertel je over jezelf. Wie ben jij en waarom ben jij geschikt voor de baan? In de afsluiting geef je aan dat je de sollicitatiebrief graag toelicht tijdens een gesprek.

#2 Sollicitatiebrief is geen opsomming van je CV
Let erop dat je sollicitatiebrief geen opsomming van jouw geschreven CV is. Je sollicitatiebrief is namelijk een toelichting van je motivatie. Dat jij in de afwas hebt gewerkt, is niet relevant om nóg een keer te vertellen. Wel is relevant om te vermelden dat je goed kunt werken onder druk.

#3 Doe research
Voordat je begint met het schrijven van je brief, is het van belang om de nodige research gedaan te hebben. Ken het bedrijf waar je gaat solliciteren. In de “Wie zijn wij”-pagina zul je meer dan genoeg informatie vinden. Wat is de tone of voice? Wat zijn de kernwaarden van het bedrijf? Kies op basis van die factoren de juiste strategie. Als het een informeel bedrijf is, zal een creatieve brief meer op z’n plaats zijn dan bij een formeel bedrijf, zoals een bank. Wellicht dat je bij een informeel bedrijf niet kiest voor alinea’s vol met tekst, maar voor een infographic. Bij een formeel bedrijf volstaat een geschreven brief.

#4 Wees eerlijk
Wat er in veel sollicitatiebrieven misgaat, is dat ze niet oprecht zijn. Er zijn standaardzinnen die veel te vaak gebruikt worden. Iemand die veel brieven leest, wordt daar absoluut niet blij van. Ook hierin kun je je onderscheiden van de rest. Het gaat erom dat je oprecht bent. De lezer wil de echte jou leren kennen. Wees dus eerlijk over jouw kwaliteiten. De recruiter komt er namelijk bij het eerste sollicitatiegesprek al achter wanneer jij niet eerlijk bent geweest.

Dankzij de bovenstaande tips zal het wel goed komen met jouw sollicitatiebrief. Zorg dat jouw brief een goede opbouw heeft, je brief geen opsomming is van je CV, dat je goed research gedaan hebt en dat je altijd eerlijk bent.

Lucas Koren
Lucas Koren