Tips om je grenzen aan te geven

0
223

Vitaliteit & mentale kracht

Mijn naam is Laurina de Vries en ik werk als vitaliteitsspecialist bij het Instituut Voor Vitaal Ondernemen, oftewel IVVO. Het is mijn missie om mensen te inspireren over vitaliteit & geluk. De komende weken neem ik jullie aan de hand van drie blogs mee in de wereld van vitaliteit.

Tips om je grenzen aan te geven
Soms is het lastig om grenzen aan te geven. Je hebt een bepaalde ambitie of bent bang om je collega of je baas teleur te stellen. Voor mij persoonlijk is het soms ook lastig om ‘nee’ te zeggen. Ik vind het erg fijn om andere mensen te helpen, en heb daardoor soms al ‘ja’ gezegd voor ik er erg in heb. In dit stukje geef ik je een aantal tips, die je helpen om je grenzen aan te geven. Dit helpt je om meer veerkracht te krijgen, wat je vitaler maakt!

‘Nee’ tegen een ander is vaak een ‘ja’ voor jezelf.

Neem de tijd
Voor ik het in de gaten heb, heb ik al ‘ja’ gezegd. Het gebeurt vaak snel en impulsief, zonder dat ik er goed over na heb gedacht. ‘ Wil je dit nog even doen’? ‘Regel jij het cadeau’? Mijn tip is om wat extra tijd te nemen. Ik zeg tegen de ander dat ik er even over na denk en er later op terug kom.

Wat betekent het voor jou als je zelf ‘nee’ te horen krijgt?
Wat ook helpt, is om in de schoenen van de ander te gaan staan. Vaak ben je enorm kritisch naar je zelf, en daardoor niet objectief. Daarom bedenk ik vaak hoe het voor mij zou zijn als ik ‘nee’ te horen zou krijgen. Vaak is dat veel minder erg dan ik op voorhand denk.

Gebruik de juiste woorden en maak het makkelijker voor jezelf
De manier waarop je iets brengt is erg bepalend voor de manier waarop het wordt ontvangen. Door ‘nee, ik doe het niet’ te zeggen geef je de ander en jezelf misschien niet het beste gevoel. Je kunt iemand een gevoel van ‘empathie’ geven en tegelijkertijd duidelijk ‘nee’ zeggen. Bijvoorbeeld door de volgende zinnen:

– ‘Dank je wel dat je mij vraagt, toch ga ik nee zeggen’.
– ‘Ik begrijp je, maar ik moet toch nee zeggen’.

Tot slot
Onthoud dat het leren van je grenzen aangeven een proces is dat gaat met vallen en opstaan. Probeer stil te staan bij de kleine stappen, zie dat als resultaat! Ik wens je veel succes.

Wat ga jij doen om vaker ‘nee’ te zeggen tegen anderen, en ‘ja’ tegen jezelf?

Laurina de Vries, IVVO.nl

IVVO.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here